Beograd: Uhapšena tri kosovska policajca u centralnoj Srbiji; Priština: Oteti su na Kosovu

Kosovski policajci blizu sela Bare (Foto: REUTERS/Valdrin Xhemaj)

Pripadnici specijalnih snaga MUP-a Srbije uhapsili su u sredu trojicu pripadnika kosovske policije. I dok kosovski zvaničnici i policija tvrde da je reč o otmici i da su policajci Srbije upali na teritoriju Kosova, najviši zvaničnici u Beogradu tvrde da se hapšenje dogodilo "duboko na teritoriji centralne Srbije". U odgovoru na potez srpskih vlasti, Vlada na Kosovu odlučila je da zabrani uvoz robe iz Srbije, a prema navodima Radija Slobodne Evrope i ulazak vozila sa registarskim tablicama Republike Srbije.

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio je portparol Vlade Prparim Krueziu, koji je rekao da su kosovske institucije nakon poslednjih dešavanja odlučile da povećaju nivo graničnih kontrola.

Na snimku koji je objavio RTS, a koji je potpisan sa MUP Srbije, vide se maskirani specijalci policije Srbije kako kroz šumski put sprovode osobe u tamno plavim uniformama koji između srpskih policajaca hodaju sa lisicama na rukama, nisko pognutih glava.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja izjavio je u sredu da je Srbija ušla na teritoriju Kosova i kidnapovala tri policajca, te da je time prekršila međunarodne norme.

"Dok se u našoj zemlji sprovodi red i zakon, zločinačka Srbija ušla je na teritoriju Kosova i kidnapovala tri policajca Republike Kosovo, kršeći svaki sporazum i protivno bilo kom principu međunarodnih normi", izajavio je Svečlja u svojoj objavi na Fejsbuku.

Svečlja je rekao da su policajci "nesumnjivo" bili stacionirani duboko na teritoriji Kosova, na statičnom kontrolnom punktu na ulazu u Kosovo, obavljajući svoje redovne dužnosti.

"Srbija nastavlja da bude uzročnik i čuvar zla u regionu i na Kosovu. Ne odustajemo pred kriminalcima i teroristima. Srbija ponovo pokazuje svoje pravo lice i to autokratske i agresivne države", naveo je Svečlja.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da su tri službenika kosovske policije kidnapovana u Leposaviću na mestu gde je nekada bila ilegalna ruta za šverc, koja se nalazi oko 300 metara unutar teritorije Kosova i pozvao međunarodne faktore da osude taj akt agresije Srbije.

"Sumnjamo da ih je kidnapovala Vojska Srbije, jasno je da je ovo osveta Srbije za jučerašnje hapšenje zloglasnog kriminalca Miluna Milenkovića Luneta, koji predstavlja jednog od vođa organizovanog kriminala i šverca", naveo je Kurti, javio je RTK2, prenosi FoNet.

Ne propustite: Zvaničnici SAD pozdravili odluku Srbije da snizi borbenu gotovost i povuče vojsku

Kurti je istakao da je ulazak srpskih snaga na teritoriju Kosova agresija u cilju eskalacije i destabilizacije.

"Tražimo hitno oslobađanje trojice kidnapovanih policijskih zvaničnika i pozivamo međunarodne faktore da osude ovaj akt agresije Srbije", naveo je Kurti.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Srbija izvršila agresiju "kada je kidnapovala trojicu kosovskih policajaca na teritoriji Kosova", zbog čega je zatražila jedinstvenu akciju međunarodne zajednice, prenela je Radio Televizija Kosova (RTK).

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je tvrdnje da ni vojska, ni policija Srbije nisu ušli na teritoriju Kosova, a da su trojica kosovskih policajaca su uhapšeni na 1,8 kilometara od administrativne granice. Vučić je za RTS naglasio da KFOR ne zna gde je bila srpska vojska i da će sve podatke izneti u četvrtak ambasadorima EU, Francuske, Nemačke i Italije.

"Sa njima sada rade policija, tužilac, to je njihov posao, ne možete da upadate na teritoriju suverene države sa naoružanjem, a mi smo spremni da pružimo sve dokaze", rekao je Vučić naglašavajući da uhapšeni neće biti tučeni ni matretirani, kao što se dešava "Srbima koje hapsi Kurtijeva policija".

Vučić je pozvao sve strane da pokažu svoje satelitske snimke. Ocenio da je pređen Rubikon i da će biti težak povratak u normalu kada je reč o situaciji na Kosovu.

"Nalazimo se na raskrsnici hoćemo li imati mir ili ne, jer postoji čovek na Balkanu, premijer Kosova Aljbin Kurti, koji želi da izazove rat i sukobe po svaku cenu", rekao je Vučić.

U Prištini, portparol policije Kosova Baki Kelani prikazao je na konferenciji za medije kartu mesta sa koga su, kako tvrde u Prištini, policajci kidnapovani, prenosi Fonet izveštaj Anadolije.

On je rekao da su trojica policajaca koji su dežurali na statičnom mestu obavestili bazu da su primetili maskirana i naoružana lica, ali su dodatne policijske ekipe na lice mesta zatekle samo policijski automobil, ali ne i policajce.

"Srpske snage koriste ovakve otmice da bi zaštitile kriminalce za kojima traga Kosovska policija koji su umešani u razna krivična dela, narušili ustavni poredak Kosova i ugrozili službenike jedinica Kfora", naglasio je Kelani podsećajući na otmicu dva policajca 2011. godine.

MUP Srbije: Uhapšeni više od kilometar unutar centralne Srbije

Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije Željko Brkić izjavio je u sredu kasno popodne da su specijalne jedinice antiterorističke policije, na više od kilometar u dubini teritorije centralne Srbije, locirali i uhapsili trojicu pripadnika kosovske policije, u punoj ratnoj opremi sa automatskim puškama.

Brkić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da su uhapšeni prethodno službenim vozilom "dačija daster" došli do alternativnog prelaza na administrativnoj liniji, tu ostavili službeno vozilo, a zatim peške ušli na teritoriju centralne Srbije.

Policija ih je locirala i uhapsila u selu Gnjilica, u opštini Raška, na više od kilometar u dubini terotorije centralne Srbije. Srbija je ozbiljna država i pripadnici MUP ni u jednom trenutku nisu prešli administrativnu liniju, niti su prekršili Rezoluciju SB UN 1244 i Vojno-tehnički sporazum, naglasio je Brkić, prenosi FoNet.

Prema njegovim rečima, nije bilo nikakvih protivpravnih akata prema uhapšenima i policija nastavlja svoj rad u saradnji sa tužilaštvom.

Petković: Pripadnici MUP-a Srbije "nogom nisu kročili" na Kosovo, spremni smo za međunarodnu istragu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je u sredu kasno popodne da je antitetoristička jedinica srpske Žandarmerije uhapsila trojicu pripadnika kosovske specijalne policije duboko na tetitoriji centralne Srbije.

"Ova teroristička banda je danas uhapšena u 12:38 i to duboko na teritoriji centralne Srbije, u rejonu sela Gnjilica u opštini Raška", rekao je Petković na konferenciji za novinare.

Fotografija na kojoj su prikazani uhapšeni pripanici kosovske policije i njihova oprema, koju je preneo RTS, koji kao autora fotografije potpisuje MUP Srbije. Srbija tvrdi da su policajci uhapšeni duboko na teritoriji centralne Srbije, Kosovo da su oteti na teritoriji Kosova. (Foto: MUP Srbije, Sajt RTS-a)

Petković je rekao da su uhapšeni R. Z, B. S. i M. Š. i da policija Srbije "nogom nije kročila na teritoriju Kosova i Metohije" , da nisu prekoračili ni milimetar administrativne linije i da nisu prekršili vojno-tehnički sporazum iz Kumanova, ni Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

On je rekao da je Srbija spremna i na međunarodnu istragu i da zapadni predstavnci daju svoje satelitske snimke.

Kako je rekao, oni su bili naoružani do zuba, sa oružjem, mapama, GPS uređajima i drugom opremom za osmatranje i došli su na teritoriju centralne Srbije sa "nekim opasnim naumom", ali "neće biti ni mučeni, niti tučeni".

Policija Kosova: Policajci dežurali na tačkama duboko na teritoriji Kosova

Policija Kosova u svojoj objavi na društvenim mrežama precizira da je jedinica granične patrolne policije, dežurala na statičnim tačkama u mestu Tresave/Bare, duboko unutar teritorije Republike Kosovo, "kako bi sprečila eksploataciju nelegalnih puteva, koji su koje koriste kriminalne grupe za ilegalni prelazak i šverc".

"Policijska jedinica sastavljena od tri granična službenika je danas, u podne, saopštila da je u blizini statične tačke primetila maskirana i naoružana lica, a u ovom slučaju dodatne jedinice PK su raspoređene prema ovoj tački u pomoć", navodi se u objavi i nastavlja:

"Po dolasku na lokaciju, jedinice za pomoć su posmatrale samo službeni automobil, ali ne i same policijske službenike koji su dežurali na lokaciji. Druge policijske jedinice su odmah krenule ka ovoj lokaciji, a obaveštene su i druge bezbednosne institucije, uključujući Kfor, nakon što se sumnjalo da su policajci kidnapovani od strane srpskih snaga".

Zabrana uvoza robe iz Srbije, šleperi se vraćaju sa prelaza

Vlada Kosova odlučila je da zabrani ulazak srpske robe na Kosovo, zbog hapšenja trojice kosovskih policajaca, prenosi Koha. U sredu oko 18 časova sa graničnog prelaza Jarinje vraćen je prvi šleper koji je prevozio srpsku robu.

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, pored primene jednostrane odluke Prištine da zabrani uvoz srpskih proizvoda, počela je i rigorozna kontrola putničkih vozila i putnika koji iz pravca Srbije ulaze na Kosovo.

Kljan Kosova prenosi da je na Merdaru je poslednji kamion sa srpskom robom prešao administrativni prelaz u 16 časova, nakon čega Kosovska policija nije dozvoljavala vozačima kamiona da uđu na teritoriju Kosova.

Kosovo upozorava građane da ne putuju kroz Srbiju

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova upozorilo je svoje sugrađane da prate "napetu bezbednosnu situaciju" i da ne putuju kroz Srbiju, posle hapšenja trojice pripadnika kosovske policije. Građanima i sunarodnicima poručuju da koriste druge prelaze, do daljih informacija kosovskih institucija, prenosi Kossev.

S obzirom na to da je u opticaju mnogo lažnih vesti, čiji je cilj širenje straha i haosa, pratite Kosovsku policiju za najnovije zvanične novosti, pozvali su iz ministarstva.

Ne propustite: Uhapšen osumnjičeni za napad na KFOR, Lajčak informisao NATO o situaciji na Kosovu

Predsednik kosovske Skupštine Glauk Konjufca zatražio je od međunarodnog faktora, posebno EU i SAD, da kazni Srbiju za agresiju na Kosovo zbog, kako je naveo, "kidnapovanja trojice policajaca", i zatražio njihovo hitno puštanje na slobodu.

U trenutku kada Vlada Kosova izlazi sa predlozima za pronalaženje rešenja za destabilizaciju, koju izazivaju kriminalne grupe koje podržava Beograd, Srbija dokazuje da nije spremna ni na kakvo rešenje. Zato snažno tražimo od međunarodnog faktora, posebno EU i SAD, da osude Srbiju za ove akte agresije na Kosovo, rekao je Konjufca.

Jakšić: Vučić i Kurti nemaju potencijal da ovo preraste u ozbiljniji sukob

Posle najnovijih događaja i hapšenja trojice pripadnika kosovskih specijalnih policijskih snaga, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić kaže da je mnogo nepoznanica da bi moglo bilo šta ozbiljnije da se kaže. Beograd i Priština su izašli sa oprečnim verzijama tog događaja, a Jakšić ističe da je to novi doprinos kunfuznoj situaciji koja poslednjih dana i nedelja obeležava situaciju na Kosovu.

Your browser doesn’t support HTML5

Boško Jakšić o najnovijim događajima na relaciji Kosovo - Srbija

Čini mi se da je ovo samo potvrda da ni jedna ni druga strana, neka manje, neka više ne slušaju apele koji dolaze iz Brisela i Vašingtona da situacija na Kosovu deeskalira i da se izbegavaju bilo kakvi incidenti koji uvek imaju potencijal nesagledivog zaoštravanja", navodi Jakšić za Glas Amerike. "Tako da mi sada ne znamo kako će se razviti ova afera o upadu ili kidnapovanju – kako god ove trojice kosovskih izviđača, vojnika, specijalaca, šta god da su”.

Istovremeno, Jakšić smatra da iako mnogi priželjkuju ozbiljnije zaoštravanje između Beograda i Prištine, cela situacija je i dalje daleko od takve mogućnosti:

Ni jedan ni drugi nemaju potencijal da bi doveli do oružanog sukoba na Kosovu i njegove obnove, jer je to ipak u nadležnosti i NATO-a, i Evropske unije, i Sjedinjenih država”.

Pripadici kosovske policije ne dozvoljavaju prilaz mostovima preko Ibra i prelazak iz Južne u Severnu Mitrovicu, 13. juna 2023. (Foto: Glas Amerike/Budimir Ničić)

Po njegovom mišljenju kosovski premijer, ugrožavajući sopstvenu političku budućnost, tvrdoglavo odbija formiranje ZSO, tako da Brisel i Vašington imaju samo jedan mogući izlaz:

Pritisak je u ovom trenutku jedini recept da se dijalog pokrene i da se kosovski problem reši. Jer iza sebe imamo iskustvo koje je trajalo duže od decenije da bez velikog pritiska se glavni akteri otmu, stalno odlažu, izmišljaju ove ili one manevre da ne sprovedu ono što je dogovoreno ili što treba da bude dogovoreno. Tako da ako bih trebalo da zaključim sa jednom rečju – onda je to pojačati pritisak”, rekao je Boško Jakšić u izjavi za Glas Amerike.