Marko Đurić na NATO samitu: Srbija je neutralna, ali veruje u moć dijaloga

Šef diplomatije Srbije Marko Đurić u Vašingtonu (foto: MSP)

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić, koji učestvuje na događajima u okviru samita NATO u Vašingtonu, poručio je da prisustvom u Vašingtonu, kao učesnica programa „Partnerstvo za mir“, Srbija pokazuje da snažno veruje u moć dijaloga, saopšteno je iz Ministarstva spoljih poslova (MSP).

Srbija je članica programa "Partnerstvo za mir" od 2006. godine i na različitim nivoima sarađuje sa alijansom, iako nije članica.

"Mi nismo članica NATO, već neutralna zemlja, ali želimo da, koristeći i oslanjajući se na moć dijaloga, proširimo razumevanje za srpsku poziciju o našim strateškim nacionalnim temama - od Kosova i Metohije do regionalne situacije", rekao je Đurić, a prenosi MSP.

Šef diplomatije Srbije ocenio je "kao veoma značajne susrete sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom na marginama, kao i ministrima spoljnih poslova NATO članica, od kojih neke jesu, a neke nisu priznale Kosovo".

Đurić je u utorak, prvog dana samita, prisustvovao i prijemu povodom 75 godina od osnivanja NATO-a, na poziv američkog predsednika Džoa Bajdena. Prema saopštenju MSP, Đurić je sagovornicima na tom prijemu preneo da je Srbija opredeljena ka politici vojne neutralnosti i da je otvorena za dalje unapređenje saradnje u okviru tog programa.

Ne propustite: Nova vojna pomoć za Ukrajinu, snažna posvećenost stabilnosti Zapadnog Balkana

Đurić je rekao, dodaje se, da je Srbija "kao kredibilan međunarodni činilac, spremna da sa inostranim partnerima sarađuje na očuvanju bezbednosti i stabilnosti na zapadnom Balkanu, što se može videti i na primeru dobre saradnje Vojske Srbije i misije KFOR na Kosovu i Metohiji".

Šef diplomatije Srbije imao je sastanak i sa demokratskim kongresmenom Vilijamom Kitingom, kopredsedavajućim Pododbora za Evropu u Spoljnopolitičkom odboru i članom Vojnog komiteta u Predstavničkom domu američkog Kongresa, sa kojim je razgovarao o međunarodnim političkim i bezbednosnim izazovima.

Na marginama samita, Đurić se sastao i demokratskim kongresmenom iz Kalifornije Erikom Svolvelom, kao i sa kopredsedavajućom Srpskog kokusa, republikanskom članicom Kongresa Klaudijom Teni.

Kako je saopštilo MSP, u razgovoru sa Teni Đurić je istakao da će "jedan od fokusa naše spoljne politike biti nastavak izgradnje kvalitetnih političkih i ekonomskih odnosa sa SAD".

"Šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da će američka administracija nastaviti da Srbiju doživljava kao konstruktivnog i kredibilnog partnera, a da će članovi Srpskog kokusa u Kongresu biti garant stvaranja objektivne slike o modernoj Srbiji i njenim uspesima", piše u saopštenju.

Marko Đurić sa Klaudijom Teni u Vašingtonu, 9. jul 2024. (foto: MSP)

Đurić je rekao da će "Srbija imati ključnu ulogu u očuvanju mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu", piše u saopštenju.

Teni je na Eksu objavila fotografiju sa Đurićem koji joj je poklonio majicu sa autogramom Novaka Đokovića, zahvalila se na srpskom i napisala da će "čuvati dragoceni poklon".

Na marginama samita Đurić se sastao i sa mađarskim šefom diplomatije Peterom Sijartom. Prvog dana samita Đurić je učestvovao na pratećem događaju "Žene, mir i bezbednost“, na poziv američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Prema navodima iz MSP Srbije, Đurić je učestvovao i na poslovnom okruglom stolu Američko-srpskog poslovnog saveta (ASBC), koji je osnovan prošle godine dok je Đurić bio ambasador Srbije u SAD.

Šef diplomatije Srbije je, kako se navodi, ocenio da je Srbija "sve značajnija destinacija za Ameriku", dok je predsednik ASBC Erik Stjuart rekao da je "idealno vreme za poslovanje u Srbiji"

„Podržavamo ulazak Srbije u EU i želimo da srpsko-američki odnosi budu na najvišem nivou“, poručio je Stjuart, saopštava MSP.