Nova godina u Srbiji dočekana masovnim okupljanjima na trgovima

Ljudi slave doček Nove godine, u Beogradu, 31. decembra 2021. Masovna okupljanja i slavlje na trgovima dozvoljeni su u Beogradu kao ni u jednom drugom gradu u Evropu, uprkos širenju omikron varijante Kovida 19. (Foto: AP, Darko Vojinović)

Brojni građani Beograda i gosti glavnog grada dočekali su Novu godinu, uz koncerte i vatromet, na Trgu Nikole Pašića i Sava promenadi.

Ispred Narodne skupštine Srbije nastupili su Sara Jovanović, Marija Šerifović i Jelena Karleuša, prenosi FoNet. Na Trgu Nikole Pašića bio je i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Goran Bregović održao je koncert na Sava promenadi, a na sceni mu se pridružio i Mladen Vojičić Tifa sa kojim je pevao hitove grupe Bijelo dugme.

Odbrojavanje sa fasade Kule Beograd bilo je uvod u vatromet koji je, osim sa najviše zgrade u regionu, ispaljivan i sa novobeogradske obale, iz osam sistema, sa 250 pozicija, uz svetlosnu pratnju 55 moćnih lasera, saopšteno je iz kompanije Belgrade Waterfront.

Laserska rasveta i vatrometi iz Tornja Beograd, koji je još uvek u izgradnji, tokom proslave Nove godine, u Beogradu, Srbija, 1. januara 2022. (Foto: AP, Darko Vojinović)

Kako se navodi, vizuelno impresivan događaj upotpunjen je i muzikom specijalno komponovanom za tu priliku i inspirisanom domaćim etno motivima.

Beograd je jedan od retkih gradova u Evropi koji je imao organizovan doček Nove godine.

Ne propustite: Nadležni najavili stroge kontrole kovid propusnica u novogodišnjoj noći

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je pred novogodišnje veče da je Beograd "verovatno jedina evropska prestonica koja slavi Novu godinu na otvorenom".

"Toga nema u drugim gradovima u Evropi i stalno smo uspevali da pronađemo meru izmedju toga da čuvamo zdravlje i da naravno živimo normalnu", rekao je Vesić za B92 upućujući molbu građanima da poštuju mere protiv širenja Kovida 19.

Novogodišnja noć u Srbiji protekla je mirno, a na dočecima Nove godine na ulicama i trgovima u zemlji nije bilo većeg remećenja javnog reda i mira, saopšteno je iz Komandno-operativnog centra MUP.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević ocenio je u subotu da je u prestonici Srbije organizovan jedan od najlepših i najspektakularnijih dočeka Nove godine i zahvalio građanima i gostima što je sve proteklo bez incidenata.

On je naveo da tokom dočeka nije bilo nijednog poziva za medicinsku intervenciju, i izrazio veliku zahvalnost i MUP i nadležnim službama Grada Beograda zbog odlične bezbednosne kontrole čitavog događaja i svih učesnika.

Your browser doesn’t support HTML5

Srbija: Bez novih mera protiv kovida uoči praznika