Vanredna situacija nakon curenja amonijaka iz voza kod Pirota, 51 osoba zatražila pomoć lekara

Arhiva - Vozilo hitne pomoći na terenu

U Pirotu i okolini i u ponedeljak je na snazi vanredna situacija, nakon što je prethodne noći na pruzi između Pirota i Staničenja, u jugoistočnoj Srbiji, došlo do iskliznuća vagona iz kompozicije tertnog voza koji je prevozio amonijak, javili su mediji.

U bolnici u Nišu u ponedeljak ujutro bilo je pet odraslih osoba i jedno dete, od kojih je četvoro na odeljenje reanimacije, javio je N1, dok je sektor za vanredne situacije u nedelju uveče saopštio da je pomoć lekara zatražila ukupno 51 osoba.

Mediji su preneli i da je tokom noći, na putu do bolnice, preminula jedna osoba. Čovek o kome je reč je sleteo vozilom sa puta nakon srčanog udara, ali nije objavljeno da li to ima veze sa trovanjem, što će biti utvrđeneno obdukcijom.

Univerzitetski klinički centar Niš prethodno je sapštio da je nakon akcidenta u toj ustanovi zbrinuto ukupno 15 pacijenata, koji su svi stabilnih vitalnih parametara, a RTS je preneo da je u Pirotu u bolnici zadržano devet ljudi.

Iz MUP Srbije je prethodno saopšteno da je oko 17.30 časova, na deonici pruge od Pirota do sela Staničenja, kod mesta Sopotski han, došlo do skliznuća vagona na kompoziciji terentog voza koji je vozio amonijak i tom prilikom došlo je do curenja i velike koncentracije gasa u atmosferi. Iz MUP-a su upozorili građane koji žive u blizini da ne napuštaju svoje domove.

Ministar građevinarstva u Vladi Srbije Goran Vesić rekao je na licu mesta za RTS da nema razloga za paniku, ali ima razloga za oprez jer "situacija nije sanirana". Apelovao je da se građani pridržavaju uputstva da bi se sačuvali životi.

Vesić je rekao da je izvršeno merenje na pet lokacija u Pirotu i nije zabeleženo prisustvo amonijaka.

Vodosnabdevanje u Pirotu je regularno, dok je u Beloj Palanci zabranjena voda za piće preventivno.