Poruke o nezavisnosti pravosuđa upućene sa 11. protesta "Srbija protiv nasilja"

Čelo protesne kolone tokom 11. skupa Srbija protiv nasilja, u Beogradu, 15. jula 2023. (Foto: Glas Amerike/Rade Ranković)

Građani su se i ove subote okupili ispred Doma Narodne skupštine u okviru novog, 11. protesta "Srbija protiv nasilja". Protesti su započeli posle dva masovna ubistva u Beogradu i okolini Mladenovca i Smedereva, u kojima je ubijeno 19 osoba. Demonstranti već dva meseca pozivaju vlasti na odgovornost zbog, kako smatraju, dugogodišnjeg stvaranja društvene klime u kojoj je nasilje postalo prihvatljivo.

Na protestu u centru Beograda bio je i ruski antiratni aktivista Petar Nikitin, koji je više od 24 sata zadržan na aerodromu u Beogradu po nalogu Bezbednosno-informativne agencije, iako ima dozvolu prebivališta u Srbiji.

Nakon obraćanja novinara i moderatora Smiljana Banjca, koji je pročitao zahteve protesta, formirana je protesna kolona koja je Ulicom kneza Miloša, Nemanjinom i Savskom stigla do Palate pravde.

Zahtevi protesta "Srbija protiv nasilja"

Građani se okupljaju pred početak 11. skupa Srbiaj protiv nasilja, ispred Skupštine Srbije, u Beogradu, 15. jula 2023. (Foto: Glas Amerike/Rade Ranković)

Protesti "Srbija protiv nasilja" održavaju se od 8. maja, sa zahtevima da se zaustavi nasilje u javnom prostoru. Protesti su započeli posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva, u kojima je ubijeno 19 osoba, uglavnom dece i mladih ljudi.

Zahtevi protesta:

- Smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića

- Smena direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina

- Smena rukovodstva RTS-a i objektivno izveštavanje o protestima

- Smena članova saveta REM-a

-Oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Happy i Pink

-Gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše kodeks

Nijedan od tih zahteva do sada nije ispunjen. Na zahtev grupe opozicionih poslanika Skupština Srbije raspravljala je o radu ministra policije Bratislava Gašića, ali posle rasprave koja je trajala više dana, nije izglasana njegova smena.

Banjac je podsetio da građani Srbije već više od dva meseca traže ostavku ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e, Aleksandra Vulina.

"Sve što tražimo je da se osećamo bezbedno u ovoj zemlji koju volimo, da se poštuju zakoni ove zemlje, da oni koji imaju odgovornost da snose posledice, da sva deca imaju fer šase da ostvre svoje snove i da nas niko ne proganja samo zato što časno radimo svoj posao. Pa zar mnogo tražimo, zar ih to toliko plaši? Samo tako se možemo nadati Srbiji bez nasilja i zato nećemo odustati", rekao je on.

Građani nose majce sa precrtanim simbolom "bota", nakon objavljivanja navodnog spiskova "botova", odnosno aktivista SNS koji za novac komentarišu i šire propagandu u korist vlasti, tokom skupa "Srbia protiv nasilja" u Beogradu, 15. jula 2023. (Foto: Glas Amerike Rade/Ranković)

Na čelu kolone u Kneza Miloša nalazila se žena u invalidskim kolicima, koja je nosila transparent sa likom Fride Kalo i rečima: "Ništa nije apsolutno. Sve se menja, sve se kreće, sve poleti i odleti".

Protesna kolona prošla je, uz zvižduke i parole, pored Vlade Srbije. Na jednom od transparenata pisalo je "Dosta obećanja i laži, penzioneri su gladni".

Your browser doesn’t support HTML5

Pravosuđe u fokusu 11. protesta "Srbija protiv nasilja"

Ivošević: Sudija da brani istinu od moćnika, a ne moćnike od istine

Ispred Palate pravde, okupljenima se obratio bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, Zoran Ivošević, koji je poručio da sudija mora da služi vladavini prava, a ne vladavini ljudi na vlasti, odnosno da treba da brani istinu od moćnika, a ne moćnike od istine.

Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda Srbije, govori na skupu Srbija protiv nasilja, ispred Palate pravde, u Beogradu, 15. jula 2023. (Foto: Glas Amerike/Rade Ranković)

To bi trebalo da važi, nastavio je, i za javne tužioce, i za policajace.

Naglasio je da to iziskuje promenu Ustava, kako bi u podeli vlasti moglo da učestvuje čitavo pravosuđe, a ne samo sudstvo.

Konferansije protesta, spotski novinar Smiljan Banjac, na improvizovanoj bini ispred Palate pravde, toko skupa Srbija protiv nasilja, u Beogradu, 15. jula 203. (Foto: Glas Amerike/Rade Ranković)

On je poručio da sudijom ne mogu da upravljaju ni predsednici država, ni šefovi partija, ni poslanici, ni ministri, ni klanovi, ni kumovi, niko osim njegove savesti.

Sudija svakome treba da prizna ono što mu pripada i da jednako postupa u jednakim stvarima i da postupa prema drugome kao prema sebi.

Građani ispred Palate pravde, u sklopu 11. okupljanja "Srbija protiv nasilja", u Beogradu, 15. jula 2023. (Foto: Glas Amerike/Rade Ranković)

Dodao je da sudija, pored Ustava, mora da poštuje i sudijski kodeks i da bude praveden, slobodan, nepodmitljiv i odan pozivu.

"Sudija od integriteta nije omiljen, ali je poštovan, njega ne tapšu, već uvažavaju", naglasio je Ivišević.

Ruski antiratni aktivista iz Beograda, Peter Nikitin, koji je nedavno bio zadržan na Aerodromu Beograd pa pušten da ipak uđe u zemlju (drugi levo) i advokat Čedomir Stojković (desno), tokom okupljanja građana pred početak 11. skupa Srbija protiv nasilja, u Beogradu, 15. jula 2023. (Foto: Glas Amerike/Rade Ranković)

On je istakao da sudiju bez integriteta ne cene ni oni koji su ga takvim učinili, već da ga se sete samo kad zatreba, a da ga nakon upotrebe ponovo vraćaju u poslednje redove javnog života, "pošto ga potapšu po ramenima".

Nakon obraćanja Ivoševića, građani su se uputili ka Gazeli, gde su do 22 sata blokirali međunarodni auto-put. Podelili su se u dve kolone i blokorali obe trake, i prema Zagrebu i prema Nišu.

Građani u protesnoj šetnji tokom blokade Gazele, u sklopu protesta Srbija protiv nasilja, 15. jula 2023. (Foto: Glas Amerike/Rade Ranković)

U petak uveče protesti "Srbija protiv nasilja" održani su u Novom Sadu, Šapcu, Požarevcu, Čačku, Jagodini, Kragujevcu, Nišu, Vranju i Zaječaru, a prethodnog dana u Somboru i Kruševcu.

Građani u protesnoj šetnji tokom blokade Gazele, u sklopu protesta Srbija protiv nasilja, 15. jula 2023. (Foto: Glas Amerike/Rade Ranković)

Na ovaj protest, kao i prethodne, pozivale su opozicione parlamentarne grupe Ujedinjeni, Narodna stranka, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi klub, Ne davimo Beograd, ali orgaizatori naglašavaju da protest nije stranački.

"Mreža botova"

Grupa mladih, okupljenih oko transparenta Studenti protiv nasilja, razvila je istalaciju mreže botova. Oni su na mrežu napravljenu od konopca okačili odštampane tvitove i druge poruke na društvenim mrežama u kojima "botovi" štite predstavnike režima ili napadaju kritičare vlasti.

Studenti pokazuju instalaciju "Mrežu botova", pred početak 11. skupa Srbija protiv nasilja, u Beogradu, 15. jula 2023. (Foto: Glas Amerike/Rade Ranković)

Podsetimo, "botovi" su kolokvijalni naziv za plaćene komentatore koji preko lažnih profila na društvenim mrežama u porukama ili komentarima na vesti sprovode propagandu u korist vlasti Srpske napredne stranke.

Studenti pokazuju instalaciju "Mrežu botova", pred početak 11. skupa Srbija protiv nasilja, u Beogradu, 15. jula 2023. (Foto: Glas Amerike/Rade Ranković)

U javnosti se nedavno pojavio spisak "botova", i to po teritorijalnoj organizaciji, što je izazvalo burne rekcije protivnika vlasti u javnosti, ali i odgovor predstavnika vlasti koji su počeli da se fotografišu u majicama "I ja sam bot" ismevajući tako reakciju opozicino nastrojene javnosti.

Manji broj okupljenih, Aleksić najavio "drugačiji mod" od jeseni

Na 11. protestu okupio se manji broj građana nego u prvim nedeljama demonstracija. Potpredsednik Narodne stranke je gostujući na televiziji N1, od jeseni najavio drugačiji vid protesta.

Građani u protesnoj šetnji tokom blokade Gazele, u sklopu protesta Srbija protiv nasilja, 15. jula 2023. (Foto: Glas Amerike/Rade Ranković)

"Blokiraćemo dokle god bude trebalo, dok vlast u Srbiji ne počne da sluša građane", naveo je i dodao da iz "zahteva protesta ne možemo izaći i to moramo istrajavati dok se to ne realizuje, ako to ne uradi ova vlast, uradiće neka druga, i to je konstanta".

U izveštaju su korišćeni neki materijali agencije FoNet.