Tramp čestitao Putinu pobedu, najavio skori susret

Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin

Američki predsednik Donald Tramp čestitao je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu pobedu na izborima, u telefonskom razgovoru tokom kojeg su se dvojica lidera saglasila da se sastanu.

"Verovatno ćemo se sastati u ne tako dalekoj budućnosti, da bi razgovarali o oružju i trci u naoružanju, rekao je Tramp novinarima u Beloj kući.

Američki lider je naglasio da se "trka u naoružanju otela kontroli" i dodao da Sjedinjene Države "neće nikome dopustiti da poseduju i blizu onoga što SAD imaju."

Predsednik Donald Tramp

Tramp je najavio i da će na bilateralnom sastanku sa Putinom razgovarati o Ukrajini, Siriji i Severnoj Koreji.

Bela kuća je saopštila da je američki lider tokom telefonskog razgovora sa Putinom u utorak, istakao denuklearizaciju Korejskog poluostrva, govorio o stanju američko - ruskih odnosa i naglasio rešenost da se nastavi dijalog o "zajedničkim prioritetima i izazovima u nacionaloj bezbednosti".

U zvaničnom saopštenju Kremlja navedeno je da su Tramp i Putin razgovarali o važnosti saradnje na rešavanju pitanja kao što su međunarodni terorizam, ograničavanje nuklearnog naoružanja, kao i o Siriji i ukrajinskoj krizi. Saglasili su se i da dalje razvijaju bilateralne kontakte, saopšteno je iz Moskve.

Portparolka Bele kuće Sara Sanders rekla je da Tramp i Putin nisu razgovarali o ruskom mešanju u američke predsedničke izbore, niti o trovanju bivšeg ruskog špijuna u Britaniji.

Reagujući na razgovor Trampa i Putina, republikanski senator iz Arizone Džon Mekejn je na Tviteru poručio da "američki predsednik ne rukovodi svetom tako što čestita diktatorima na pobedi na lažnim izborima".

Putin je na predsedničkim izborima osvojio 77 odsto glasova i četvrti predsednički mandat.