Tramp kaže da više nema Kovid 19 dok planira nastavak kampanje

Predsednik SAD Donald Trampa govori sa balkona Bele kuće ( Foto: Rojters/Tom Brenner)

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je u nedelju u intervjuu kablovskoj mreži Foks njuz da su njegovi lekari utvrdili da više nema Kovid 19 i da ne postoji opasnost da prenese virus, dok se priprema da u ponedeljak nastavi kampanju na terenu i ponovo drži velike mitinge uoči novembarskih izbora.

"Prošao sam najveći test sa najvišim standardima, i u sjajnom sam stanju", rekao je Tramp.

Takođe je naglasio da više nije na lekovima za koronavirus.

"Pobedio sam ovaj ludi, užasni kineski virus", rekao je Tramp i dodao da "izgleda da je imun".

Tvrdnje da je imun i da ne može da prenese virus drugima ponovio je i na Tviteru.

Tviter je međutim stavio oznaku na Trampov tvit, navodeći da krši pravila te društvene mreže u pogledu širenja obmanjujućih informacija povezanih sa Kovidom 19.

Naučni dokazi o tome koliko dugo ljudi, koji su se oporavili od Kovida 19, imaju antitela i zaštićeni su od druge infekcije su nejasni, prenosi Rojters.

Trampov lekar Šon Konli prethodno je saopštio da je predsednik u subotu testiran na kovid 19 i da više nema opasnosti da drugima prenese virus.

"Deset dana od pojave simptoma, i pošto 24 sata nema temperaturu i simptomi generalno nestaju, napredni test je ukazao da više nema dokaza o aktivnom repliciranju virusa", piše u saopštenju doktora Konlija.

Ipak, Bela kuća nije odgovorila na pitanje da li izjava Trampovog lekara znači da je predsednik testiran negativno na koronavirus, od kojeg je u Americi umrlo više od 213 hiljada, a obolelo skoro 7,7 miliona ljudi.

Izveštaj Trampovog lekara objavljen je nekoliko sati pošto je predsednik u Beloj kući održao predizborni miting na kojem se posetiocima obratio sa terase, i skinuo masku čim je počeo da govori.

Tramp je poručio da se oseća sjajno.

Ne propustite: Tramp prvi put u javnosti od izlaska iz bolnice: Pandemija će nestati

Članovi njegove administracije, međutim, su zajedno sa njim kritikovani zbog toga kako su upravljali pandemijom, jer nisu nosili maske i nisu držali fizičku distancu. Najmanje 11 bliskih saradnika predsednika SAD su pozitivni na koronavirus.

Tramp je 2. oktobra objavio da su on i njegova supruga Melanija pozitivni na koronavirus, a hospitalizovan je kasnije tog dana.

U bolnici Volter Rid u Merilendu proveo je tri dana.

Your browser doesn’t support HTML5

Pred bolnicom tokom predsednikovog lečenja

Iako je njegov lekar rekao da predsednik može da nastavi sa pojavljivanjima u javnosti jer nema rizika da nekome prenese virus, drugi stručnjaci kažu da se sa tim malo požurilo.

Doktorka Sendi Nelson, infektološkinja iz Opšte bolnice u Masačusetsu, kaže za Rojters da uputstva govore da oni sa blažom kliničkom slikom kovida mogu da obnove kontakte deset dana posle pojave simptoma i pošto 24 sata nemaju temperaturu, ali bez da piju lekove za to.

Ali za ljude koji su bili hospitalizovani i primali kiseonik, poput Trampa, uputstva govore da treba da budu u izolaciji od 10 do 20 dana.

"On ispunjava uslove određenih vremenskih okvira, ali ti okviri ne važe za ljude koji su bili u bolnici", rekla je Nelson za Rojters.

Tramp se prvi put pojavio uživo u javnosti u subotu, a od kada je otpušten iz bolnice, davao je nekoliko telefonskih intervjua i uključivao se u TV i radio emisije.