SAD: Kazna suviše blaga

Optuženi Miladin Kovačević

Miladin Kovačević - optužen za nanošenje teških telesnih povreda američkom državljaninu Brajanu Štajnhaueru u Bostonu maja 2008. godine - postigao je nagodbu sa tužilaštvom da prizna krivicu u zamenu za kaznu od dve godine i tri meseca zatvora, za krivično delo za koje je inače predvidjena kazna do osam godina zatvora.

Ročište o tom sporazumu zakazano je za 27. septembar pred Prvim osnovnim sudom , kada će biti poznato i da li je tužilaštvo odustalo od sudskog gonjenja Kovačevića za krivična dela falsifikovanja isprava i podsticanja na zloupotrebu službenog položaja.

Kovačevićev advokat Borivoje Borović, kaže da je Kovačević pristao na nagodbu, jer ne želi da postupak opterećuje narod i državu, kao političku i pravosudnu vlast u Srbiji. Kovačević je uhapšen posle tuče u Sjedinjenim Državama i mesec dana kasnije oslobođen uz kauciju od 100.000 dolara, a Sjedinjene Države je napustio zahvaljujući faslifikovanim dokumentima.

Američki senator Čak Šumer, iz Demokratske partije, ocenio je danas da je zatvorska kazna od dve godine i tri meseca zatvora suviše blaga. "Kazna ne odgovara zločinu. To je bilo kukavičko delo kojim je Štajnhauer gotovo ubijen. Njegove povrede i patnje zaslužuju više od dve godine", navodi se u Šumerovom saopštenju, koje prenosi agencija Asošijeted pres.

I Šumer i Hilari Klinton, najpre kao senatorka iz države Njujork, a potom i kao državna sekretarka, tražili su Kovačevićevo izručenje, ali je potom država Srbija platila Štajnhauerovoj porodici obeštećenje u iznosu od 900 hiljada dolara - u okviru sporazuma da opruženi bude izveden pred sud u Beogradu.