Bivši prvi čovek Aberkrombi i Fiča uhapšen pod optužbama da je seksualno zlostavljao mladiće

Nekadanji izvršni direktor Aberkrombi i Fiča Majk Džefris 2003. godine (Foto: Will Shilling-USA TODAY NETWORK via REUTERS)

Bivši izvršni direktor kompanije Abercrombie & Fitch, Majkl Džefris i još dvojica muškaraca uhapšeni su zbog optužbi za trgovinu ljudima i prostituciju, saopštio je u portparol federalnog tužioca.

Optužnicu od 16 tačaka objavili su u utorak federalni tužioci u Bruklinu, deceniju nakon što je Džefris napustio firmi koju je za 22 godine pretvorio u popularni brend odeće .

To je usledilo nakon BBC-jeve istrage i kolektive tužbe da je mamio mladiće da će da ih zaposli kao modele kako, vodio ih da putuju po svetu gde su bili seksualno zlostavljani.

Američki tužilac Brion Pis, čiji je tim dobio osuđujuću presudu i 30-godišnju zatvorsku kaznu za pevača Ar Kelija zbog seks trafikinga, rekao je da su moćni ljudi predugo seksualno zlostavljali mlade ljude koji su žudeli za karijerama u modi i zabavi.

„Svakome ko misli da može da eksploatiše i primorava druge koristeći takozvani sistem kastinga "preko kreveta", ovaj slučaj bi trebalo da posluži kao upozorenje: Pripremite se da taj krevet zamenite za onaj u zatvoru“, rekao je Pis na konferenciji za novinare.

Među optuženima su Džefris (80), njegov partner Metju Smit (61) i Džejms Džejkobson (71), koji su navodno dovodili muškarce za sebe.

Svaki je optužen po jednoj tački za seksualnu trgovinu i 15 tačaka za međunarodnu prostituciju u vezi sa 15 neimenovanih žrtava između 2008. i 2015. godine.

Your browser doesn’t support HTML5

Objavljena Epstinova dokumenta za sada ne inkriminišu druge

Ako budu osuđeni, suočavaju se sa mogućim doživotnim kaznama i obaveznim minimalnim 15-godišnjim zatvorskim kaznama zbog optužbi za seksualnu trgovinu. Za međunarodne optužbe za prostituciju preti im kazna do 20 godina zatvora.

Džefrisov advokat, Brajan Biber, rekao je da će detaljno odgovoriti na optužbe nakon što optužnica bude otpečaćena i kada bude prikladno, ali planira da to uradi u zgradi suda, a ne u medijima.

Probe i "popers"

Tužioci su rekli da su Džefris i Smit platili desetinama muškaraca za seks u njihovim kućama na Menhetnu i u Hemptonsu na Long Ajlendu u Njujorku, kao i u hotelima u Engleskoj, Francuskoj, Italiji, Marou i Sent Bartsu.

"Oslanjajući se na svoje duboke džepove i Džefrisovu moć u Aberkrombiju, Džefris i Smit su bili ispunjavali svoje seksualne želje i obezbeđivali da njihova međunarodna trgovina seksom i prostitucija bude tajna, a time je Džefrisova reputacija ostala nedirnuta", navodi se u optužnici.

Tužioci su rekli da je Džejkobson obično radio „probe“, tako što bi muškarci sa 19 godina imali seks sa njim pre nego što bi došli kod Džefrisa i Smita. Takođe su naveli rekli da je šema uključivala relaksante mišića poznate kao "popers" i rekvizite kao što su velike seksualne igračke i klistiranje.

Muškarci su morali da potpišu ugovore o tome da nikome neće reći kao da i će platiti odštetu ako bi bilo kome, uključujući porodicu i prijatelje, kažu šta se dogodilo.

Kolektivna tužba koju je vodio tužilac Dejvid Bredberi, koji je učestvovao u istrazi Bi-Bi-Sija, posebno je optužio Aberkrombij da je isplatio ljude koji su Džefrisa optužili za seksualno zlostavljanje ili uznemiravanje.

Kompanija sa sedištem u Nju Olbaniju u Ohaju, saopštila je da je šokirana i zgrožena optužbama protiv Džefrisa i da je neverovatno verovati da firma ima bilo kakve veze sa njima.

Džefris je vodio Aberkrombi od 1992. do 2014. godine, gde je bio uspešan proizvođač odeće za tinejdžere poznate po prodavnicama punim kolonjske vode i oglasima sa polugolim modelima.

Dao je ostavku usred kritika investitora i analitičara da nije uspeo da održi korak sa ukusima tinejdžera.