Borelj informisao NATO o dijalogu Srbije i Kosova, bez sastanka Blinkena i Lavrova u Skoplju

Ministri inostranih poslova zemalja članica NATO na sastanku u Briselu (Foto: SIMON WOHLFAHRT / AFP)

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj infomisao je u utorak učesnike ministarskog sastanka NATO-a o dijalogu Srbije i Kosova, uz ocjenu da je potrebno da obje strane postignu napredak.

"Važna razmjena sa NATO saveznicima o situaciji na Zapadnom Balkanu. Informisao sam (ministre) o najnovijem razvoju događaju u dijalogu uz posredovanje Evropske unije. Potreban je napredak na obje strane. Takođe sam ukazao da je važno da Bosna i Hercegovina iskoristi zamah da odlučno napreduje na putu u EU", napisao je Borelj na Eksu.

Ministri inostranih poslova zemalja članica NATO na sastanku u Briselu između ostalog raspravljaju o situaciji na Zapadnom Balkanu, a kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), razgovaraće se o mogućnosti trajnijeg povećanja vojnika u okviru mirovne misije KFOR na Kosovu.

Od napada na policiju u selu Banjska koji se desio 24. septembra, NATO je povećao prisustvo na Kosovu sa hiljadu dodatnih vojnika. Ministri će raspravljati da li će ovo povećanje sada da bude dugotrajno, i o potrebi dodatnih vojnih kapaciteta za vojnike ove mirovne misije, prenosi RSE.

Uoči ministarskog sastanka, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je izrazio zabrinutost rastućim tenzijama u regionu Zapadnog Balkana te potvrdio spremnost Alijanse da učini sve kako bi se osigurala bezbjednost u regionu.

"Ono što vidimo tamo je da napetosti rastu. Povećane tenzije i zapaljiva retorika u Bosni i Hercegovini. Videli smo ozbiljne nasilne incidente na Kosovu, uključujući napad na mirovne snage NATO-a. 93 vojnika je povređeno, a neki od njih su zadobili ozbiljne povrede. Videli smo takođe napad u selu Banjska. NATO će učiniti sve što je neophodno da održi ili obezbedi stabilnost u regionu jer je to važno ne samo za Zapadni Balkan već i za cijelu Evropu", izjavio je Stoltenberg.

Ne propustite: Blinken u Briselu i Skoplju: Jedna od tema Zapadni Balkan, u Severnu Makedoniju stiže i Lavrov

Njemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok je upozorila da akteri spolja pokušavaju da destabilizuju prilike na Zapadnom Balkanu.

"To se ne odnosi samo na situaciju na granici između Kosova i Srbije, već i na situaciju u Bosni i Hercegovini. NATO, ali i EU, jedan je od garanta za osiguranje bezbednosti na Zapadnom Balkanu”, navela je šefica njemačke diplomatije.

Naglasila je važnost perspektive članstva država regiona u Evropsku uniju ocenivši da to predtavlja "životno osiguranje". Berbok je najavila raspodjelu 150 nemačkih vojnika u okviru misije KFOR na Kosovu tokom naredne godine, prenosi RSE.

Bezbjednost na Zapadnom Balkanu bila je jedna od tema sastanka američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa generalnim sekretarom NATO-a u utorak, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Blinken na sastanku OEBS-a u Skoplju, Ukrajina i baltičke zemlje bojkotuju zbog Lavrova

Blinken će iz Brisela otputovati u Skoplje gdje će prisustvovati dvodnevnom ministarskom sastanku OEBS-a, na kojem bi prvi put prvi put od ruske invazije na Ukrajinu trebalo da učestvuje ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da će prisustvovati sastanku ako Bugarska otvori vazdušni prostor za njegov avion i dodao da su neke zapadne zemlje tražile sastanak sa njim. Bugarski vazdušni prostor je zatvoren za ruske avione u okviru sankcija Evropske unije, uvedenih zbog ruskog rata u Ukrajini.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je novinarima da ne očekuje susret Blinkena i Lavrova. Ukrajina, Letonija, Estonija i Litvanija u utorak su saopštile da će njihovi ministri inostranih poslova bojkotovati sastanak OEBS-a zbog učešća Lavrova.

Zbog učešće Lavrova "postoji opasnost da se agresor Rusija legitimizuje kao punopravna članica naše zajednice slobodnih zemalja i da se umanje okrutni zločini koje je Rusija počinila", saopštile su baltičke zemlje.

Zvaničnik Stejt departmenta rekao je da Blinken i dalje planira da prisustvuje sastanku u znak solidarnosti sa zemljom domaćinom Sjevernom Makedonijom i OEBS-m koji je "veoma važna institucija za rešavanje pitanja političkih i ljudskih prava širom Evrope". Sastanak će biti održan u četvrtak i petak.