Iranske vlasti osudile na dodatnih šest meseci već zatvorenu dobitnicu Nobelove nagrade za mir

  • Asošijeted pres

Arhiva - Iranska opoziciona aktivistkinja za ljudska prava Narges Mohamadi snimljena u Centru za branioce ljudskih prava u Teheranu, Iran, 25. juna 2007.

Iranske vlasti izrekle su dodatnu šestomesečnu zatvorsku kaznu dobitnici Nobelove nagrade za mir Nargesi Mohamadi, saopštila je grupa koja vodi kampanju za oslobađanje aktivistkinje.

Koalicija "Oslobodite Narges" (Free Narges) saopštila je u četvrtak da je Mohamadi osuđena 19. oktobra na dodatnih šest meseci zatvora pod optužbom za "nepoštovanje i otpor naređenjima".

Kako se navodi u saopštenju, optužba je podignuta nakon što je Mohamadi 6. avgusta organizovala protest protiv pogubljenja još jedne političke zatvorenice u ženskom odeljenju zatvora Evin.

Mohamadi je 19. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir i druga Iranka nakon aktivistkinje za ljudska prava Širin Ebadi 2003. godine.

Mohamadi (52) nastavila je sa svojim aktivizmom uprkos tome što su je iranske vlasti više puta hapsile i što je više godina provela iza rešetaka.

Ona se nalazi u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin, u kojem su smešteni politički zatvorenici i oni koji imaju veze sa Zapadom. Ona je već služila kaznu od 30 meseci, kojoj je u januaru dodato još 15 meseci. Iranska vlada nije javno potvrdila njenu novu dodatnu kaznu.

Najnovija odluka odražava bes iranske teokratije što joj je u oktobru 2023. dodeljena Nobelova nagrada za višegodišnji aktivizam uprkos višedecenijskoj vladinoj kampanji koja je nju imala na nišanu.

Mohamadi je bila zvezda vodilja tokom protestima širom zemlje, predvođenih ženama, koji su izazvani prošlogodišnjom smrću 22-godišnje žene u policijskom pritvoru, a koji su prerasli u jedan od najintenzivnijih izazova iranskoj teokratskoj vladi. Ta ubijena žena, Mahsa Amini, bila je privedena zato što navodno nije nosila maramu po volji vlasti.

U saopštenju se traži bezuslovno puštanje Mohamadi na slobodu i navodi da se njena zdravstvena situacija drastično pogoršala tokom dugog boravka u zatvoru i da pati od srčanih bolesti.