Iran i Rusija upozoravaju da šansa za nuklearne pregovore neće postojati zauvek

Ministar spoljnih poslova Irana Husein Amir-Abdulahjan, na konferenciji u Svemehu, Jordan, 20. decembra 2022.

Rusija i Iran su nedavno upozorili na opasnosti neoživljavanja nuklearnih pregovora sa Iranom.

Ali, obe zemlje odvojeno su saopštile da izgleda da zapadne zemlje ne žele da nastave pregovore, nakon nedavnih protesta za ljudska prava u Iranu i ruskog rata protiv Ukrajine.

Međunarodna agencija za atomsku energiju, sa sedištem u Beču, dugo je zahtevala od Irana da objasni prisustvo neprijavljenog veštačkog uranijuma otkrivenog na tri lokacije, što Iran nije uspeo da uradi.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je u četvrtak da Moskva podržava SAD i njihove saveznike u postizanju sporazuma sa Iranom. On je ruskim državnim medijima rekao da bi nepostizanje nuklearnog sporazuma sa Iranom dovelo do eskalacije tenzija, trke u naoružanju i otvorenog sukoba sa nepovratnim posledicama.

Ne propustite: SAD podstiču druge zemlje da podrže proteste u Iranu

Iako je Rusija igrala ulogu u naporima da se oživi Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA - zvanično ime nuklearnog sporazuma), odnosi Moskve sa Teheranom su takođe ojačali nakon početka ruske invazije na Ukrajinu.

Iranski ministar inostranih poslova Husein Amir-Abdulahjan, koji se nedavno vratio sa putovanja u Oman, rekao je da "prozor" za postizanje sporazuma sa Iranom neće uvek biti otvoren.

Oman je igrao ulogu posrednika između Irana i Sjedinjenih Država, ali nije poznato da li je novi sultan Omana preneo Iranu poruku o JCPOA.

Portparol nemačkog ministarstva spoljnih poslova rekao je: "Po našem mišljenju, trenutno nema naznaka ili razloga za nastavak nuklearnih pregovora sa Iranom".

Kancelarija Kristofera Bergera naglasila je da je Nemačka umesto toga bila fokusirana na ljude koji su izašli na ulice Irana koji kažu da žele da žive u slobodi i dostojanstvu.

Tekst je prenet sa stranice Glasa Amerike na persijskom jeziku. U izveštaju su korišćene neke informacije Rojtersa.