Izraelski vazdušni udari na Hezbolah u Libanu; Savet bezbednosti UN o palestinskom članstvu

Nebo iznad libanskog sela Kaim tokom izraelskog vazdušnog udara, 17. aprila 2024. (Foto: AFP/Rabih Daher)

Izraelska vojska saopštila je u četvrtak da su njene snage izvele vazdušne napade širom Pojasa Gaze na Hamasove borce i infrastrukturu, kao i vazdušne napade u kojima su ubijena dva militanta Hezbolaha u južnom Libanu.

Udari u Libanu najnoviji su u prekograničnim borbama između Izraela i Hezbolaha, koje izazivaju zabrinutost zbog mogućeg širenja rata između Izraela i Hamasa u Gazi.

Agencija Frans pres citira Hezbolah koji je takođe saopštio da su dva njihova borca poginula u izraelskom napadu u Kfar Kili.

Izrael je saopštio da je 14 njegovih vojnika povređeno u sredu u napadu Hezbolaha na severni Izrael.

Palestinsko članstvo u UN

Savet bezbednosti UN se sprema da glasa o rezoluciji koja preporučuje status punopravnog člana u Ujedinjenim nacijama za Palestinsku upravu.

Ako Savet bezbednosti preporuči aplikaciju Palestinske uprave, Generalna skupština UN može da je odobri dvotrećinskom većinom glasova.

Ali sudbina te mere u Savetu bezbednosti je neizvesna, s obzirom na to da su Sjedinjene Države jedna od stalnih članica Saveta sa pravom veta.

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild rekla je u sredu tokom posete Južnoj Koreji da Sjedinjene Države ne vide rezoluciju kao deo puta ka postizanju rešenja dve države za izraelsko-palestinski sukob.

Gaza je na ivici gladi, izveštavaju brojne agencije, ali SAD i Izrael kažu da se pristup pomoći poboljšao ovog meseca. Kamioni sa hranom ušli su u luku Ašdod u Gazi po prvi put otkako je Izrael odobrio njeno otvaranje za pošiljke pomoći, saopštila je u sredu izraelska vojska.

Mirovni pregovori

Katar preispituje svoju ulogu posrednika između Izraela i Hamasa, rekao je premijer te zemlje u sredu na konferenciji za novinare sa svojim turskim kolegom u Dohi.

Katarski premijer šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani rekao je, bez detalja, da je njihovo posredovanje zloupotrebljeno.

"U ovom trenutku, mi preispitujemo našu ulogu posrednika i način na koji su strane angažovane na ovom posredovanju", rekao je on.

Ne propustite: Hamas odbio predlog za prekid vatre, tvrdi Izrael; eskalacija nasilja na Zapadnoj obali

Al Tani je rekao da postoje "ograničenja" onoga što Katar može da uradi kao posrednik, iako najviši lideri Hamasa žive u egzilu u zemlji.

Katar, Egipat i Sjedinjene Države uključene su u pregovore za obezbeđivanje prekida borbi koji bi uključivao oslobađanje nekih talaca koje Hamas još uvek drži u Gazi i oslobađanje palestinskih zatvorenika koje drži Izrael.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.