Vojska SAD: Završeno pristanište u Gazi, uskoro stiže pomoć

Pristanište na obali Gaze (Foto: CENTCOM) / AFP)

Vojska SAD saopštila je da je završeno postavljanje privremenog pristaništa na plaži u Gazi, što će omogućiti novu rutu za dovođenje humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Centralna komanda SAD je saopštila da se "očekuje da će kamioni pomoći početi da se kreću obalom u narednim danima" i da će Ujedinjene nacije biti zadužene za prijem pošiljaka i koordinaciju distribucije.

Američki zvaničnici rekli su u četvrtak da će za nekoliko dana na obalu Gaze stići i do 500 tona hrane, te da SAD sarađuju sa Izraelom na zaštiti brodova i radnika na plaži.

Novi pomorski koridor obuhvata nekoliko delova, pri čemu pomoć prvo prolazi inspekciju i bezbednosne provere na Kipru. Tereti se zatim odvoze do plutajućeg doka koji su Sjedinjene Države izgradile pored obale Gaze, gde se prebacuju na kamione, a manja plovila odvoze kamione do novoizgrađenog pristaništa na samoj obali.

Raseljena palestinska devojčica sedi na ljuljašsci u Rafi, 15. maja 2024.

Aranžman je deo napora da se poveća, kako kažu humanitarne organizacije, nedovoljna količina hrane, lekova i drugih zaliha za palestinske civile.

Neke humanitarne grupe su saopštile da pomorski koridor nije najbolje rešenje, tvrdeći da bi povećanje tokova pomoći preko kopnenih prelaza bilo daleko efikasnije.

Takođe, i dalje je pitanje kako će humanitarne organizacije moći bezbedno da dele pomoć stanovnicima Gaze, rekla je Sonali Korde, pomoćnica direktora Biroa za humanitarnu pomoć pri USAID-u..

Uslovi su za rad su veoma nesigurni" i humanitarne organizacije i dalje imaju probleme da dobiju dozvolu za planirano kretanje u Gazi", rekla je Korde i dodala da se u razgovorima sa izraelskom vojskom mora omogućiti humanitarnim radnicima da se osećaju i rade bezbedno. Ocenila je da to još nije slučaj.

U međuvremenu, Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su u četvrtak da je pet njihovih vojnika poginulo u "prijateljskoj vatri" tenkova u severnom delu Pojasa Gaze.

Vojska je navela da je u incidentu došlo do unakrsne vatre iz tenkova i da su još trojica vojnika povređena. Broj poginulih izraelskih vojnika porastao je na 273 od početka rata u oktobru.

Otvorene nesuglasice u ratnoj Vladi Izraela

Izraelski ministar odbrane Joav Galant napao je premijera Benjamina Netanijahua u sredu jer nije osmislio plan za upravljanje Gazom nakon završetka rata Izraela sa Hamasom. Ali izraelski lider je rekao da je besmisleno to činiti dok ekstremisti ne budu poraženi.

U neuobičajenoj razmeni između dva lidera, Galant je u televizijskoj izjavi rekao da se protivi uspostavljanju bilo kakve izraelske vojne ili civilne kontrole nad uskim Pojasom Gaze duž Sredozemnog mora u kojem živi oko 2,3 miliona Palestinaca.

"Od oktobra, dosledno sam pokretao ovo pitanje u kabinetu i nisam dobio nikakav odgovor", rekao je Galant.

"Pozivam premijera Benjamina Netanijahua da donese odluku i izjavi da Izrael neće uspostaviti civilnu kontrolu nad Pojasom Gaze", rekao je Galant, pozivajući na pronalaženje hitne "vladajuće alternative Hamasu".

Posle Hamasovog napada 7. oktobra na Izrael i tokom kontraofanzive Izraela koja je usledila, Netanjahu je više puta odbijao da iznese plan za posleratno upravljanje Gazom.

Ne propustite: Bajdenova administracija šalje novi paket vojne pomoći Izraelu vredan više od milijardu dolara

Sjedinjene Države, glavni izraelski snabdevač oružjem, pozvale su na obnavljanje palestinske vlasti koja bi upravljala i Gazom i Zapadnom obalom u rešenju koje podrazumeva stvaranje dve države, Palestine uz Izrael.

Ali Netanjahu i njegova desničarska vladajuća koalicija odlučno se protive takvom rešenju. Premijer je rekao da je svaka rasprava o tome kako treba vladati Gazom nakon sedmomesečnog rata samo "prazna priča" ako Hamas ostane na toj teritoriji.

"Prvi uslov za pripremu terena za drugi entitet je uništenje Hamasa, i to bez ikakvih izgovora", rekao je Netanjahu u saopštenju objavljenom na svom Telegram kanalu.

Galant je rekao da trenutnu vojnu akciju u Gazi treba da prati politička akcija.

"Dan posle Hamasa će biti moguć samo sa palestinskim entitetima koji preuzmu kontrolu nad Gazom, u pratnji međunarodnih aktera, uspostavljajući alternativu Hamasovoj vladavini", rekao je on.

"Ovo je, pre svega, interes države Izrael", rekao je Galant.

Ne propustite: EU pozvala Izrael da obustavi operaciju u Rafi

Izraelski krajnje desničarski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir, član Netanjahuove vladajuće koalicije, napao je Galanta zbog njegovih stavova. Ben-Gvir je Galanta okarakterisao kao "ministra odbrane koji je zakazao 7. oktobra i nastavlja sa neuspesima i danas. Takav ministar odbrane mora biti smenjen da bi se ostvarili ciljevi rata", rekao je on.

Rat je pokrenut oktobarskim terorističkim napadom Hamasa na Izrael u kom je ubijeno 1.200 ljudi, dok je zarobljeno oko 250 talaca, prema izraelskim zvaničnicima.

U izraelskoj kontraofanzivi u Gazi ubijeno je više od 35.200 Palestinaca, prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze pod kontrolom Hamasa. Ti brojevi uključuju i civile, i borce, ali se navodi da su većina mrtvih žene i deca.

Izrael navodi da je ubio više od 14.000 militanata i oko 16.000 civila.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.