Putin i Ši oštro kritikovali Zapad na samitu BRIKS-a

Članovi medija prate obraćanje predsednika Rusije Vladimira Putina, putem video veze, na Samitu BRIKS-a 2023. u Johanesburgu, Južna Afrika, 23. avgusta 2023.

Kina i Rusija iskoristile su drugi dan samita zemalja u razvoju, BRIKS, da upute kritike Zapadu, istovremeno pružajući podršku predloženom proširenju onoga što neki vide kao alternativni blok moći u svetu.

Lideri Brazila, Indije i Kine nalaze se u Južnoj Africi — koja je domaćin događaja — dok ruski predsednik Vladimir Putin učestvuje virtuelno kako bi izbegao hapšenje po nalogu Međunarodnog krivičnog suda zbog ratnih zločina u Ukrajini.

Putem video veze, Putin — koji je naredio rusku invaziju na Ukrajinu prošle godine — rekao je da su akcije Zapada dovele do tog sukoba kroz pokušaje da "promovišu svoju hegemoniju", "izuzetnost" i politiku "neokolonijalizma".

"Naše akcije u Ukrajini vođene su samo jednom stvari, da stavimo tačku na rat koji je pokrenuo Zapad", rekao je Putin, govoreći preko prevodioca.

Ne propustite: Istraživanje NTP: Za ulazak u BRIKS 47 odsto, za EU 35, najvažniji partner Rusija, EU glavni trgovinski

U međuvremenu, lideri Brazila i Južne Afrike naglasili su potrebu za mirnim rešenjem ukrajinskog rata — iako nije bilo reči kritike na račun Moskve.

Sa svoje strane, kineski lider Ši Đinping je primetio da svet prolazi kroz velike promene i da je ušao u novi period "turbulencije i transformacije". On je za probleme okrivio zemlje koje formiraju "ekskluzivne blokove".

"Mentalitet Hladnog rata još uvek opseda naš svet, a geopolitička situacija postaje napeta", rekao je on preko prevodioca.

Ši je dan ranije zbunio one koji posmatraju politiku Kine time što se nije pojavio kada su se lideri obraćali prvog dana, već je poslao svog ministra trgovine da ga zameni.

Pol Nantulja, istraživač u Afričkom centru za strateške studije, rekao je da se može samo nagađati šta su razlozi.

"Ono što ja mislim da se dešava je da kod kuće u Kini postoje neki problemi.. koji remete domaću dinamiku, i mislim da mora da je izbilo nešto što je zahtevalo predsednikovu pažnju", rekao je on.

Ne propustite: Srbija pristupila ASEAN-ovom Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji

Na istom skupu, indijski premijer Narendra Modi dao je podršku širenju grupe, nakon izveštaja da je Indija bila suzdržana po pitanju te ideje.

Visoko na dnevnom redu ovog samita je moguće proširenje grupe BRIKS — sa Argentinom, Egiptom, Iranom i Saudijskom Arabijom -koje su među zemljama koje su se prijavile za pridruživanje.

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva takođe je izrazio podršku proširenju. Međutim, on je rekao da BRIKS ne sme da ima za cilj da parira SAD, a Siril Ramafosa, predsednik Južne Afrike, takođe je naglasio da BRIKS nije nikome u opoziciji.

"Iako je čvrsto posvećen unapređenju interesa globalnog juga, BRIKS je spreman da sarađuje sa svim zemljama koje teže stvaranju inkluzivnijeg međunarodnog poretka", rekao je on.

Druga tema samita je dedolarizacija i kretanje ka većoj upotrebi valuta BRIKS-a. Ši je rekao da bi voleo da vidi reformu međunarodnog finansijskog sistema.

Samit se završava u četvrtak, a očekuje se konačna izjava grupe.