Bez dogovora u Briselu

  • Elvir Bucalo

Šef pregovaračkog tima Srbije, Marko Đurić (arhivski snimak)

Šef pregovaračkog tima Beograda Marko Đurić saopštio je da je prištinska delegacija napustila razgovore o primeni sporazuma o normalizaciji odnosa
Beograd i Priština se ni nakon dva kruga pregovora o imlementaciji sporazuma, okončanih danas, nisu dogovorili o načinu kako na terenu primjeniti ono sto su premijeri Dačić i Tači potpisali prije tri sedmice. Jedino rješenje: novi sastanak na najvišem političkom nivou uz posredovanje EU.

Očito, sami premijerski parafi na sporazum dvije strane su bili lakši dio priče. Pokazalo se to i nakon što su u dva navrata, ukupno četri dana u Briselu, vijećali timovi Beograda i Prištine sa ciljem da sačine plan primjene dogovorenog na terenu.

"Suočili smo se danas sa time da je albanska delegacija napustila pregovore i da više ne učestvuje u ovim razgovorima. Reći ću i javno ono što sam im rekao direktno: Pozivamo ih da se vrate za pregovarački sto. Nema boljeg mesta i boljeg vremena da rešavamo naše probleme. Nema boljih okolnosti da napravimo plan o implementaciji koji će uvažiti minimum interesa obje strane, a pre svega, što je za nas najvažnije, utreti put za uspostavljanje zajednice srpskih opština koje će omogućiti opstanak našeg naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je šef pregovaračkog tima Srbije, Marko Đurić.

"Nažalost, niti nakon dva kruga razgovora timova za implementaciju sporazuma nismo došli do drafta plana za implementaciju sporazuma. Srpska strana želi odugovlačiti i gubiti vrijeme, dati utisak da se nešto dogovara, a zapravo, ništa konkretno se ne dešava. Mi želimo da se dogovorimo o planu implementacije sporazuma koji postoji, a ne da otvaramo nove teme. Ako ćemo to raditi, i kosovska strana ima šta da ponudi- od srpskog genocida, do odštete itd. Očigledno postoji potreba da se ovo riješi na najvišem nivou, izmedju dva premijera i gospodje Eštonjer prošle su tri sedmice od sporazuma a osim političke retorike, ništa se nije promijenilo", poručio je zamjenik kosovskog premijera, Hajredin Kuči.

"Mi smo u ovim razgovorima u prethodna dva dana izneli čitav niz konkretnih predloga za implementaciju, jednu sveobuhvatnu viziju kako institucionalni i politički život na području Kosova i Metohije može da se nastavi u narednom periodu, držeći se svakog slova, svake zapete sporazuma, sa jasnom željom da sporazum u celosti i do kraja bude primenjen", naglasio je Marko Đurić.

Izlaz iz ove situacije bi, po svemu sudeći, mogao biti samo u ponovnom podizanju dijaloga na najviši politički nivo. Danas se čuo prijedlog da se premijeri Dačić i Tači ponovno sastanu u Briselu, 21. ovog mjeseca.