Kina: Bez informacija o potpredsedniku

Jedno od poslednjih pojavljivanja kineskog potpredsednika Ši Djinpinga tokom susreta sa egipatskim predsednikom Mohamedom Morsijem, Peking, 29. avgust 2012.

Kinesko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da nema informacija o statusu potpredsednika Ši Djinpinga
Portparol ministarstva inostranih poslova Hong Lei izjavio je to više od 10 dana otkako se potpredsednik Ši poslednji put pojavio u javnosti. Šijevo propuštanje više planiranih susreta sa posetiocima iz inostranstva podstaklo je nagadjanja o njegovom zdravstvenom stanju.Očekivalo se da će on kasnije ove godine postati sledeći predsednik Kine u okviru smene rukovodstva koja se obavljaju jednom u deset godina.

Ši juče nije prisustvovao prethodno zakazanom susretu sa danskom premijerkom Hele Torning Šmit u Pekingu. Prošle nedelje otkazani su i njegovi susreti sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton i premijerom Singapura Li Hsien Lungom.

Takve nenajavljene promene neuobičajene su za kineske lidere, čiji se sastanci sa visokim stranim zvaničnicima običnno planiraju znatno ranije. To je dovelo do nagadjanja o stanju Šijevog zdravlja, a na kineskim socijalnim medijima najčešće se pominju njegovi mogući problemi sa ledjima i eventualna povreda tokom plivanja ili igranja fudbala.

Takodje su se pojavile i spekuclacije o mogućim sukobima u rukovodstvu posle nedavnog skandala sa smenjivanjem uticajnog partijskog lidera Bo Šilaja i sudjenja njegovoj supruizi za ubistvo britanskog poslovnog partnera.