Kolera hara Haitijem

Haićanke u medicinskom centru u oblasti Artibonite u kojoj se pojavila kolera koja je odnela 200 života, 22. oktobar 2010.

Zdravstveni stručnjaci objavili su da je do sada zabeleženo preko 2.000 slučajeva kolere na Haitiju, a da je od posledica te bolesti umrlo više od 200 ljudi.

Bolest je najviše pogodila ruralni region Artibonite, čemu je najverovatnije uzrok zagadjena reka.

Nadležni na Haitiju izrazili su zabrinutost da bi bolest uskoro mogla da pogodi prestonicu Port o Prens, a ukoliko se to dogodi, kolera bi zbog loših sanitarnih uslova mogla brzo da se proširi po kampovima u kojima su i dalje smeštene stotine hiljada ljudi koji su posle zemljotresa u januaru ostali bez krova nad glavom.

Sve veći broj obolelih od kolere, koji dolaze po lekarsku pomoć otežava rad medicinskim centrima. Novinari koji su posetili najveću bolnicu u gradu Sent Mark izveštavaju da paicjenti leže po podovima i u dvorištu.

Ujedinjene nacije navode da humanitarne organizacije užurbano rade na zaustavljanju izbijanja epidemije, kao i da su do sada obezbedile 10.000 kutija tableta za prečišćavanje vode i opreme sa higijenskim potrepštinama koje su zatim razdeljene po oblastima pogođenim bolešću.

Kolera je veoma zarazna bakteriološka infekcija, koja se prenosi zagađenom vodom ili hranom, a simptomi su visoka temperatura, dijareja i povraćanje. Od te bolest može se umreti u roku od nekoliko sati ukoliko se ne ukaže lekarska pomoć.