Crna Gora: Poslanici izglasali smjenu Alekse Bečića

Smijenjeni predsjednik parlamenta Crne Gore Aleksa Bečić (Foto:TVCG)

Poslanici Skupštine Crne Gore podržali su u ponedjeljak inicijativu o smjeni predsjednika Skupštine Alekse Bečića, nakon što su u petak izglasali nepovjerenje Vladi Zdravka Krivokapića.

Prijedlog opozicionih stranaka o razrješenju Bečića podržalo je 43 poslanika opozicije i vladajuće URA-e, dok su protiv njegove smjene glasali poslanici iz redova Demokratskog fronta i Demokrata.

U obraćanju parlamentu prije glasanja, Bečić je nazvao neutemeljenim navode u prijedlogu opozicije za njegovo razrješenje, a apsurdnim zahtjev za smjenu predsjednika parlamenta zato što se nije postigla dvotrećinska većina oko pitanja kao što je deblokada pravosudja.

"To je nasljeđe iz prethodnog saziva. Zašto tada nije inicirana smjena predsjednika parlamenta? Zato što bi bilo apsurdno", upitao je.Bečić je naglasio da je ponosan na rezultate postignute dok je bio na čelu parlamenta.

"Ponosan sam što sam prvi izabrani javni funkcioner nakon istorijske pobjede 30. avgusta", rekao je Bečić.

Your browser doesn’t support HTML5

Server: Crnogorska vlada nije bila otporna

"Smjena klasičnom političkom silom, kao nekog ko je na braniku narodne volje, za mene je ogromna čast”, rekao je Bečić i ocijenio da se njegovom smjenom “izdaje narodna volja”.

Poslanica URA-e Božena Jelušić rekla je da ima dugo iskustvo borbe protiv DPS-a i dodala da “nije primjereno da nas URA optužuju za nešto što nije istina”.

Vaše je da provjerite, ako se usvoji taj model, ali nije da na ovaj način optužujete prije nego što ste bilo što od toga vidjeli. Crnoj Gori neće svanuti prije nego se vlast nekoliko puta ne promijeni na izborima", rekla je Jelušić.

Poslanik Demokrata Dragan Krapović ocijenio je da je na sceni “otvorena politička izdaja i prodaja glasova”.

"Svako ko to nije detektovao je politički slijep ili nepismen, ili se namjerno pravi lud", rekao je Krapović.

Poslanici Demokratskog fronta i Bečićevih Demokrata na početku sjednice upozorili su na posljedice eventualne odluke o njegovoj smjeni, a Demokrate su zaprijetile i protestima.

"Hoću da vjerujem u to da su svi svjesni šta može izazvati naše činjenje ili nečinjenje povodom današnje tačke dnevnog reda", rekla je potpredsjednica Skupštine i poslanica DF-a Branka Bošnjak.

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović tražio je da se o dnevnom redu poslanici izjasne prozivkom i poručio da “ko danas glasa za utvrđivanje dnevnog reda glasao je i za formalizaciju koalicije s DPS-om".

Bogdanović je upozorio da će u “slučaju smjene ove parlamentarne većine čitavu Crnu Goru dići na noge”.

Your browser doesn’t support HTML5

Skupština izglasala pad Vlade Crne Gore

Prijedlog za razrješenje Bečića parlamentu je podnijelo 38 poslanika Demokratske partije socijalista, Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno.

U obrazloženju prijedloga se navodi da Skupština, za vrijeme Bečićevog mandata, nije bila mjesto suštinskog političkog dijaloga, te da zbog toga, kako se navodi, nije ostvarila jednu od osnovnih funkcija da dovede do ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

Predlagači su rekli da parlament u periodu Bečićevog predsjedavanja nije ostvario svrhu koju ima najviši zakonodavni i politički dom u zemlji, te da smo “svjedoci nikad većih društvenih, političkih i socijalnih podjela koje prijete da destabilizuju ukupan ambijent u državi blokiraju ispunjenje njenih osnovnih zadataka”.

Oni su kazali da je Skupština pod rukovodstvom njenog aktuelnog predsjednika dala “značajan doprinos” zaustavljanju puta Crne Gore prema EU, te da je u toku trajanja aktuelnog saziva Skupštine, Crna Gora značajno nazadovala u oblasti vladavine prava.

Ne propustite: SAD očekuju da će izabrani lideri Crne Gore raditi na konstruktivnom putu naprijed

Kao najveći razlog “nazadovanju u vladavini prava”, podnosioci prijedloga naveli su “nespremnost i odsustvo političke volje Bečića da inicira ustavne mehanizme izbora čelnih funkcija u pravosudnom sistemu”.

“Bečić nije uspio da djelotvorno pokrene i okonča nijedan važan politički dijalog koji je trebalo da dovede do rješenja kojima bi se deblokirale važne državne institucije, posebno one u oblasti pravosuđa”, piše u prijedlogu za Bečićevo razrješenje koje je inicirala opozicija.

Uoči početka sjednice o smjeni Bečića, iz Demokrata su pozvali svoje pristalice da se, ukoliko njihov lider bude smijenjen, u srijedu u 18 sati okupe na protestu.

Potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović saopštio je novinarima će da će eventualno glasanje za smjenu Bečića značiti i početak nove koalicije njihovih dojučerašnjih saveznika URA sa DPS-om Mila Đukanovića.

Bečić: Dogovor unutar postojeće većine ili izbori

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić rekao je tokom rasprave da mu je stalo do izborne volje gradjana, te da “slobodan čovjek u ovakvim političkim okolnostima bira dogovor unutar postojeće većine i partija manjina, ili bira vanredne parlamentarne izbore”.

“Ako neko uradi drugačije, dozvolite da osnovano sumnjam da je ta sloboda nečim ugrožena", naglasio je Bečić.

Poslanik URA-e Miloš Konatar poručio je Bečiću da ne može on tumačiti izbornu volju birača koalicije "Crno na bijelo" koju predvodi URA, već da će o tome odlučiti glasači na narednim izborima.

"Uvijek i otvoreno sam spreman da saopštim stavove i preuzmem odgovornost za odluke političkog subjekta kojem pripadam", rekao je Konatar.

Poslanik DF-a Slaven Radunović poručio je da se Crna Gora danas nalazi na prekretnici, i zatražio pauzu i nastavak sjednice u petak u 12 sati.

"Da još jednom sjednemo i razgovaramo, da sve ljutnje i strahove i međusobne nepoznanice razriješimo, jer mi nijesmo bilo ko”, rekao je Radunović i dodao:

"Mi nismo obični građani, već ljudi odgovorni za upravljanje ove države".

Prijedlogu o odgadjanju sjednice o smjeni Bečića usprotivila se opoziciona DPS, koji su zatražili poštovanje Poslovnika Skupštine i nastavak rasprave.