Vlada: Krivokapić u Briselu dobio podršku za programe ekonomskog oporavka i investicija 

ARHIVA - Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić na konferenciji za novinare u Podgorici

Vlada Crne Gore saopštila je da je premijer Zdravko Krivokapić u utorak u Briselu dobio podršku ministara EU za ekonomski program reformi "Evropa sad" i investicioni program "Crna Gora odmah", kojima vlada u Podgorici namjerava ubrzati pristup zemlje u EU.

“Kao kredibilna članica NATO-a, želimo da poziciju u Alijansi upotrijebimo za snažniji politički dijalog na nivou Evropske unije. Proces pristupanja za nas je period rada na unutrašnjim reformama i snaženju naših institucija. Uprkos činjenici da pregovori traju devet godina, zbog deficita političke volje naših prethodnika da ubrzaju proces, mi u Crnoj Gori imamo veoma visok nivo podrške građana evropskoj integraciji, a on je porastao za preko 10 odsto nakon izbora nove vlade“, rekao je Krivokapić.

Ne propustite: Vlada očekuje američkog investitora za crnogorski dio Jadransko-jonskog dijela autoputa


Premijer je, kako se navodi u saopštenju, sagovornike upoznao sa aktivnostima u vezi sa ispunjavanjem privremenih merila za poglavlja 23 i 24, a tokom sastanka je od učesnika, ministara evropskih vanjskih poslova Evropske unije, dobio podršku za program ekonomskih reformi „Evropa sad“ i investicioni program “Crna Gora odmah”.

"Ministri su pohvalili vladine napore u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i ponovili da u potpunosti podržavaju integraciju Crne Gore u EU. Afirmativno je ocijenjen i pažljiv odnos Crne Gore kada su u pitanju dobrosusjedski odnosi i potpuna vanjsko-politička usklađenost sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU", navodi se u saopštenju.

Na sastanku u Briselu je ocijenjeno i da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, te da i zemlje kandidati jednako kao države članice moraju dati svoj doprinos očuvanju vrijednosti ujedinjene Evrope i daljem snaženju Evropske unije, navodi Vlada Crne Gore.

Krivokapić je saopštio da je vlada odlučna da sve raspoložive kapacitete stavi na raspolaganje ispunjenju cilja, odnosno punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

On je, uoči redovnog zasijedanja Savjeta za opšte poslove (GAC), učestvovao na neformalnom radnom doručku ministara evropskih vanjskih poslova Evropske unije, koji je organizovala ministarka za Evropu i Ustav Austrije Karolina Edtštadler, a tema susreta bilo je upoznavanje EU ministara, u čijoj je nadležnosti proširenje, sa intenzivnim aktivnostima koje Crna Gora preduzima na putu evropskih integracija.

Krivokapić je sagovornike informisao o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori, posebno u kontekstu evropskih integracija koje su magistralni strateški i vanjskopolitički prioritet nove Vlade.

Krivokapić - Varhelji: Uz nastavak evropskog puta i jačanje institucija EU bliska budućnost Crne Gore

Krivokapić se u Briselu sastao sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem, a sagovornici su se saglasili da je uz nastavak evropskog puta i rada na jačanju institucija “Evropska unija bliska budućnost Crne Gore”.

„Nemamo i ne tražimo alternativu Evropskoj uniji. Moguće da je izostanak napretka u određenim segmentima procesa pridruživanja ostavio prostor za različita, nedobronamjerna tumačenja. Ipak, treba imati u vidu da je Crna Gora u kratkom periodu prošla kroz proces demokratske tranzicije, a sljedstveno tome izmijenila dio kadrovske strukture za vođenje pregovora i započela proces reformi na više kolosjeka”, rekao je Krivokapić Varheljiju i dodao da je “sve bilo neophodno da bismo zauzeli stabilan kurs ka ispunjavanju preduslova i postizanja unutrašnje spremnosti za članstvo u EU“.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku izrazio je zadovoljstvo ponovnim susretom sa predsjednikom Vlade Crne Gore i kazao da je frekvencija kontakata na najvišem nivou snažna potvrda opredijeljenosti Crne Gore da postane sljedeća članica Evropske unije, saopštila je vlada.

Ne propustite: SAD: Ključno da vrata Evropske unije ostanu otvorena

Varhelji je, kako se navodi, istakao važnost intenziviranja procesa integracija i otvorenost Evropske unije da pruži tehničku podršku Crnoj Gori.

Premijer je, u kontekstu godišnjeg Izvještaja Evropske unije za Crnu Goru, kazao da je Vlada “fokusirana na ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, te izrazio očekivanje da će do kraja francuskog predsjedavanja EU (jun 2022) Crna Gora sprovesti preostale zadatke”.

Tokom sastanka predsjednik Vlade Crne Gore je informisao sagovornika o programima ekonomskog oporavka i investicija „Evropa sad!“ i „Crna Gora odmah!“, a sagovornici su se usaglasili da je održavanje dobrosusjedskih odnosa ključno za očuvanje stabilnosti i dalju integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU, saopštila je Vlada Crne Gore.