CG: Knežević optužio Kenteru da je agent CIA; Kentera: Nije slučajno što sam smijenjen na Putinov rodjendan

Montenegro Parliament (Photo:rtcg.me)

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore i jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević optužio je u petak smijenenog direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Sava Kenteru da je “registrovani agent CIA” i da je pripremao hapšenje njega i Andrije Mandića kako bi bili optuženi za špijunažu u korist Rusije.

“Kenteru su postavili (smijenjeni ministri odbrane i vanjskih poslova) Konjević i Krivokapić na jednoj čajanci u Atlantskom savezu i on je registrovani agent CIA", rekao je Knežević i dodao da je Kentera autor dokumenta koji je ocijenio “lovom na Srbe”.

Prema riječima Kneževića, plan je bio da se predstavi ruski maligni uticaj u Crnoj Gori, na način što će se odraditi hapšenje (diplomate Radomira) Sekulovića i njegovog kuma, i omogućiti protjerivanje ruskih diplomata.

“Gospodin Kentera je uz spisak Rusa kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru dodao spisak srpskih državljana koji ne mogu ući u zemlju”, kazao je on.

On je dodao da, kada su to partnerske službe dobile i vidjele da piše "Borba protiv malignog ruskog utiaja", i kada su vidjeli Ruse, a onda Srbe, više se nisu bavili da li je procjena urađena na pravi način, već samo saopštili - nastavite akciju.

“A akcija je nastavljena na način da je planirano Andrije Mandića i mene da je ostao na čelu ANB-a Savo Kentera”, kazao je Knežević i dodao da ko tvrdi da su on i Mandić saradnici ruske i srpske službe, “laže kao pas", te da su “gospoda iz bivšeg rukovodstva ANB-a “ombanuli partnerske službe”.

Reagujući na Kneževićeve optužbe da je agent CIA koji je lažnim i formacijama obmanuo partnerske službe, smijenjeni vršilac dužnosti direktora ANB-a Savo Kentera rekao je da je Savo Kentera je čovjek Crne Gore koji je, dok je bio na njenom čelu, “službu vodio u najboljem interesu ove države, štiteći interese ove države”, te da mu je to bio i plan da nije prekinut smjenom.

“Meni je ključ ova prva akcija koja je rađena radi sprečavanja ruskog malignog uticaja u Crnoj Gori koji nije dolazio samo iz Rusije i direktno od strane Rusije, već i od strane svih onih proksija koji Rusija koristi”, rekao je Kentera i dodao da je premijer mogao da ga smijeni na regularnoj sjednici Vlade, ali da to nije uradio.

"Marija Zaharova, portaparolka Kremlja je “rekla da ćemo platiti za sve ono što se dešavalo, odnosno što je Agencija uradila, da će platiti država Crna Gora za sve to…”, rekao je Kentera.

Ne propustite: SAD: Konkretni rezultati ANB-a, osigurati da Crna Gora nastavi da se opire ruskom uticaju

On je rekao da, kad bi se dogodio još jedan sajber napad na Crnu Goru, od toga ne bi imali nikakve koristi, ni Rusija, ni bilo ko, ne, “jer nam je sve i onako maltene devastirano u onom prvom napadu”.

“Da krenu da zatvaraju našu ambasadu u Moskvi i da krenu da protjeraju jednog od dvoje diplomata, opet nikakve koristi , možemo je odmah zatvoriti, da idu tenkovima i bombama nije realno, ali da vas gađu u srce bezbjednosnog sistema, to je itekako realno i da upravo prekinu sve ono što se radilo”, rekao je i dodao da je njegova smjena urađena na NATO međunarodnoj konferenciji (2BS Forum u Budvi), “kao šamar čitavoj međunarodnoj konferenciji”.

Kentera je dodao da je to urađeno dok je sjedio na panelu sa još jednim šefom službe NATO članice, “da se pokaže i tu kolika je ta moć, i urađeno je to na Putinov rođendan tog dana”.

“Ja u slučajnosti ne vjerujem kada su ove stvari u pitanju“, rekao je doskorašnji v.d. šefa ANB-a, kojeg je Vlada nedavno iznenada smijenila sa te funkcije, na predlog premijera Abazovića.

Kenteru i smijenjene ministre vanjskih poslova i odbrane, Ranka Krivokapića i Raška Konjevića, Rusija je proglasila personama non grata, navodeći da je to odgovor na “neprijateljsko ponašanje” Crne Gore koja je prije toga protjerala šest ruskih diplomata.

Današnja sjednica Odbora druga je po redu posvećena malignom uticaju stranih službi u Crnoj Gori, a premijer Dritan Abazović u ponedjeljak je rekao da se ne radi samo o malignom uticaju ruske, već i drugih službi.