Organizatori litije u Nikšiću prekršili mjere, u manastiru Ostrog "sve bilo u najboljem redu"

Vjernici čekaju u redu ispred manastira Ostrog ( Foto: AP/Risto Božović)

U Nikšiću je u utorak, kasno popodne održana litija SPC kojoj je prisustvovao veliki broj vjernika, što je izazvalo oštru reakciju nadležnih koji su poručili da su organizatori prekršili mjere za sprječavanje širenja koronavirusa i da će odgovorni snositi posljedice.

“Povodom okupljanja gradjana u organizaciji SPC u Nikšiću, prekršena je naredba o zabrani okupljanja, a organizatori će biti procesuirani”, saopštio je direktor Uprave policije Veselin Veljović na tviter nalogu policije.

Policija je poručila da će svi koji se nijesu pridržavali dogovora i obećanja koje su dali policiji snositi odgovornost i posljedice koje iz toga proizilaze. Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti zatražilo je hitnu reakciju Tužilaštva nakon litije u Nikšiću.

"Udruženi napori i ostvareni rezultati svih institucija i građana na očuvanju zdravlja i života večeras su na najgrublji način pokušani da budu urušeni protivzakonitim javnim okupljanjem u Nikšiću”, kažu u NKT.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti poziva državno tužilaštvo i vrhovnog državnog tužioca da najhitnije, odmah večeras, bez ikakvog odlaganja i ustezanja, preduzmu zakonske mjere iz svoje nadležnosti i procesuiraju organizatore protivzakonitog i visoko epidemiološki rizičnog javnog okupljanja.

Dok većina građana odgovorno poštuje sve mjere, organizatori protivzakonitog javnog okupljanja u Nikšiću dovode u najdirektniji rizik ono što bi trebalo da bude najsvetije svima – a to su zdravlje i životi svih građana i oporavak crnogorske ekonomije”, saopšteno je iz NKT-a.

Ne propustite: Zvaničnik Svjetske banke: Recesija u Crnoj Gori, moguć visok rast 2021.

Savjet za gradjansku kontrolu policije saopštio je da je litija u Nikšiću neprijavljeno javno okupljanje, te da je pristup crkvenih vlasti znatno drugačiji od onog što je ranije ispoljeno na Ostrogu.

"Sada se nikako ne može govoriti o odgovornom i partnerskom odnosu", kazali su iz Savjeta.

Vjernici u manastiru Ostrog poštovali mjere

Policija je u utorak dozvolila stotinama vjernika Srpske pravoslavne crkve da prisustvuju tradicionalnoj liturgiji povodom dana Svetog Vasilija Ostroškog u manastiru Ostrog, a komunalne vlasti saopštile da su se svjestenstvo i vjernici prilikom obreda pridržavali mjera Nacionalnog koordinacionog tijela za sprječavanje zaraznih bolesti.

Vjernici su u kolonama pristupali kapeli sa moštima sveca, gdje su im sveštenici nudili zaštitne maske i sredstva za dezinfenciju, da bi se, na molbu organizatora, nakon posjete kapeli vraćali na parking van kapija manastira kako bi se izbjegla gužva na platou.

Mitropolit crnogorsko-primorski SPC, Amfilohije, rekao je okupljenim vjernicima da je Bog propustio ovakve viruse ne da bi razdvojio ljude, već da bi se oni iznutra srodili jedni sa drugima ljubavlju i bratoljubljem, poručujući da je ubijedjen da se kroz molitvu i mošti Svetog Vasilija iscjeljuje i ovaj virus, kao i opasniji virus “bogomržnje i bratomržnje”

“... Evo vakcina koja djeluje i djejstvuje kroz vjekove, ona djeluje i danas, a ja sam uvjeren sa blagoslovom Božjim kroz mošti Svetog Vasilija iscjeljuje i ovaj virus koji je danas zavladao svijetom”, rekao je Amfilohije nakon što je izrazio nadu da će naučnici pronaći vakcinu protiv novog koronavirusa, prenosi RTCG.

Ne propustite: Predstavnica SZO u Crnoj Gori: Popuštati mere postepeno i kontrolisano

Načelnik Komunalne policije Danilovgrada saopštio je da je tokom liturgije povodom Dana Svetog Vasilije Ostroškog “sve bilo u najboljem redu”, kao i da su se vjernici pridržavali mjera, uključujući i poštovanje fizičke distancu.

Crnogorska Uprava policije, čiji pripadnici su kontrolisali prilaz Donjem manastiru Ostrog - dok su samu liturgiju u Gornjem manastiru nadzirali komunalci i redarska služba manastira - nije se oglašavala povodom današnje liturgije povodom Dana Svetog Vasilija Ostroškog.

Prema nedavnoj odluci Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) o popuštanju mjera za suzbijanje širenja koronavirusa, vjerski obredi su dozvoljeni uz prisustvo najviše deset osoba u vjerskim objektima, te dvadeset ispred njih.

Prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori je od početka epidemije ukupno 324 osobe oboljelo od koronavirusa, od kojih je devet osoba preminulo, a u posljednjih sedam dana nije registrovan nijedan novi slučaj.