Dvoje stradalo u sudaru jahte i jedrilice u Crnoj Gori

Helikopter MUP-a Crne Gore nadleće mesto nesreće (Foto: TVCG)

Dvoje stranih državljana smrtno je stradalo u nesreći na moru koja se u ponedjeljak dogodila u blizini poluostrva Luštica, kada je došlo do sudara jahte i jedrilice na kojima je bilo sedmoro djece, javljaju crnogorski mediji.

Policija još nije izdala zvanično saopštenje, a portal Radio Televizije Crne Gore javlja da je do nesreće došlo oko podne osam nautičkih milja jugoistočno od uvale Oblatno, u zalivu Trašte, nakon što je motorna jahta navodno udarila u jedrilicu «Karukera» pod zastavom Poljske.

Portal Vijesti javlja da su u sudaru plovila stradali 39-godišnji skiper jedrilice, poljski državljanin, i 46-godišnja putnica iz te zemlje, te da se, pored njih, na jedrilici «Karukera» tipa "Bavaria 16" nalazilo još devet osoba, među kojima i petoro djece.

Nezvanični Izvor tog portala navodi da je na jahti «Flipper» tipa «Azimut 50» pod britanskom zastavom, pored skipera, bio i njen vlasnik, ruski državljanin, i njegovo dvoje djece, kao i da niko od njih nije povrijeđen.

RTCG javlja da se u trenutku nesreće u blizini našla još jedna jedrilica, koja je pomogla prije dolaska nadležnih iz Uprave pomorske sigurnosti i Lučke kapetanije Kotor.

Tijela stradalih poljskih državljana i putnici evakuisani sa oštećene jedrilice prevezeni su u marinu Zelenika, gdje su ih dočekale ekipe hitne pomoći, a plovila koja su učestvovala u nesreći prebačena su u luku Zelenika.

Ubrzo nakon nesreće, na lice mjesta su upućena spasilačka plovila Uprave pomorske sigurnosti i granične pomorske policije, a u akciju je bio uključen i helikopter Ministarstva unutrašnjih poslova.

Reporterka RTCG javila je da je odmah nakon nesreće uhapšen skiper jahte Flipper, a nezvanične informacije govore da se radi o crnogorskom državljaninu.

Prema navodima Vijesti, policija i Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru pokrenuli su istragu o uzrocima teške pomorske nesreće.