Crna Gora: Olujne kiše izazvale poplave, vodopad kod Šavnika ugrozio obližnje selo

Poplave u Danilovgradu, izvor RTCG.me

Olujne kiše koje su u noći između četvrtka i petka pogodile region, izazvale su poplave i saobraćajne probleme u pojedinim gradovima na sjeveru i centralnom dijelu zemlje, dok je kod Šavnika nabujali vodopad Skakavica poplavio obližnje selo, javljaju crnogorski mediji.

Na Žabljaku, kako javlja RTCG, poplavile su kuće, benzinska pumpa, market i hotel, rekli su iz žabljačke Službe zaštite i spašavanja. Selo Komarnica odsječeno je vodom, jer je vodopad Skakavica nadomak Komarnice toliko nadošao da je odsjekao prilaz selu.

Prema pisanju portala RTCG, voda koja se jutros usljed obilnih padavina izlila iz vodopada Skakavica, odnijela je dva mosta, pa je odsječeno tridesetak kuća u gonjem dijelu sela Komarnica.

U medjuvremenu, nivo vode je opao, pa se jednom dijelu sela može ponovo prići, a Rijeka Komarnica se izlila i odnijela kompletan riblji fond jednog ribnjaka, a rijeka Bukovica koja protiče pored Šavnika na sjeveru, "samo sto se nije izlila", navodi isti izvor.

"Situacija je veoma teška, posebno za sela Komarnica i Grabovica koja su odsječena. Rijeke su se izlile van korita... U ta dva sela pričinjena je velika materijalna šteta, makar koliko za sada vidimo, ali će se to kasnije procjenjivati", kazao je "Vijestima" koordinator Službe zaštite i spasavanja Velimir Šobić.

Ne propustite: U poplavama u BiH 19 poginulih

Opština Danilovgrad obavijestila je sve građane da se, usljed velikih vremenskih nepogoda i obilnih padavina, obustavlja saobraćaj za sve kategorije vozila na mostu na Frutku, mostu na Brestici i putu Podanje - Klikovače", saopšteno je iz te opštine.

U tim oblastima očekuje se i jaka kiša, od deset do 20 milimetara padavina za tri sata, a moguće su vremenske nepogode i grad”, upozorili su iz ZHMS.

Kako su najavili, u istočnim i sjeveroistočnim predjelima Crne Gore ujutru, a moguće i poslijepodne, očekuje se često umjerena do jaka kiša ili pljuskovi sa grmljavinom.

Iz ZHMS su rekli da će obilne padavine pratiti jak, na udare i olujni južni vjetar, a djelimično razvedravanje se očekuje u drugom dijelu dana i tokom noći, a poslijepodne će i južni vjetar znatno oslabiti.

Ne propustite: Poplave prijete jugu CG, obrušio se dio zidina starog grada Ulcinja

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) ranije su saopštili da će područje Crne Gore biti pod uticajem ciklonske aktivnosti i da su intenzivne padavine naročito moguće u noći između četvrtka i petka, kao i u petak tokom prvog dijela dana.

Oni su upozorili da su, zbog obilnih padavina, moguće lokalne poplave posebno u urbanim sredinama, bujičnim tokovima i duž saobraćajnica koje prolaze kroz planinske predjele. Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a apelovao je na građane da prate zvanična saopštenja i preduzmu mjere zaštite kako bi umanjili potencijalne posljedice ovih vremenskih nepogoda.

MUP je preporučio građanima da se "pripreme za nepogode i osiguraju imovinu, posebno ako žive u područjima koja su podložna poplavama ili jakim vjetrovima. Izbjegavajte putovanja ukoliko nije neophodno, naročito u planinskim predjelima i područjima koja su sklona odronima”.

Iz Direktorata su rekli i da građani treba da budu spremni na prekide u snabdijevanju i da pripreme najvažnije u slučaju prekida u snabdijevanju vodom, strujom ili komunikacijama.

Direktorat, kako se navodi, ostaje u stalnom kontaktu sa svim relevantnim službama kako bi se adekvatno odgovorilo na sve eventualne posljedice vremenskih nepogoda.

“Apelujemo na sve građane da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi zaštitili sebe i svoju imovinu”, poručili su iz Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Crne Gore.