Policija razriješila slučaj prijetnje školama, mejlove slao maloljetnik iz Češke

Arhiva: Osnovna škola "Stefan Mitrov Ljubiša" u Budvi (Foto: RFE/RL)

Uprava policije Crne Gore saopštila je da je uspješno riješila slučaj lažnih dojava o bombama u školama širom Crne Gore posljednja dva dana, zbog čega su škole obustavile redovnu i prešle na on-lajn nastavu.
"Ovo krivično djelo počinjeno je sa teritorije Republike Česke, a počinilac je maloljetno lice i strani državljanin u Češkoj, koji nije povezan sa Crnom Gorom", saopšteno je iz policije.
Policija je zahvalila “svim međunarodnim partnerima koji su kroz razmjenu informacija, obuke i saradnju pomogli u postizanju ovakvih rezutata” i dodala da u ovom konkretnom slučaju osobitu zahvalost iskazuju češkoj policiji i ambasadi Republike Češke u Crnoj Gori koji su brzo i efikasno djelovali”.
Uprava policije u saopštenju podsjeća da je u posljednjih pola godine bilo deset lažnih dojava o bombama u školama i drugim institucijama.
Ti slučajevi su u najvećem broju riješeni uz identifikovane počinioce ili forenzičke, odnosno operativne podatke preko kojih se može doći do izvršioca u narednom periodu. Sa zabrinutošću ukazuju da se radi primarno o maloljetnim licima, a bilo je i slučajeva da su lica bila mlađa i od 14 godina”, navodi policija u saopštenju.
Oni su napomenuli da "ovakve i slične aktivnosti, korištenje jednokratnih mailova, kao i nekih internet sajtova za anomizaciju i kamufliranje IP adresa sve prisutnije, posebno prilkom vršenja krivičnih djela iz oblasti kompjuterskog krminala”, ali da se “kroz međunarodnu saradnju i dostupne servise za pripadnike bezbjednosnih službi dolazi do konkretnih podataka preko kojih se identifikuju u cijelosti ili djelimično lica koja su izvršila krivična djela ili prekršaje”.
Ova problematika je još izraženija u zemljama iz regiona, ali i po posljednjim obavještenjima Europola, i u zemljama Evropske unije", navodi se u saopštenju policije.
Prema navodima saopštenja, Uprava policije i ostali činioci bezbjednosnog sektora preduzimaju sve mjere i radnje u cilju identifikacije počioca krivičnih djela i prekršaja, kako u realnom prostoru, tako i na Internetu.
U ponedjeljak i utorak više crnogorskih osnovnih i srednjih škola, kao i visokoškolskih ustanova, dobilo je prijetnje upućene mejlom, u kojima je navedeno da su u školama postavljene eksplozivne naprave.
Nakon što je u utorak prijeteći mejl stigao na adrese 93 crnogorske škole, Ministarstvo prosvjete je, iz razloga bezbjednosti učenika, donijelo odluku o obustavi redovne i prelazak na onlajn nastavu: