Crna Gora: Tužilaštvo pokrenulo istragu o potencijalnim nepravilnostima na popisu

Uprava za statistiku Crne Gore (Monstat)

Crnogorsko tužilaštvo pokrenulo je u srijedu istragu nakon što je Uprava za statistiku (Monstat) potvrdila da su 16 njihovih popisivača i jedan instruktor isključeni iz popisne kampanje jer su na terenu koristili "piši-briši" olovke, a kod nekih su nađene različite kopije u odnosu na originale, saopštili su zvaničnici.

Prema navodima iz Monstata, Popisna komisija Podgorice utvrdila je na sjednici u utorak da je kod 16 popisivača otkriveno nezakonito postupanje i upotreba takozvane "piši-briši" olovke, zbog čega je odlučeno da svi oni i instruktor budu isključeni iz popisne kampanje.

Nakon informacija koje je potvrdio Monstat, policijski Odsjek za kriminal i korupciju i tužilaštvo pozvali su direktora Monstata Miroslava Pejovića da im dostavi originale popisnica za slučajeve gdje se sumnja u kršenje zakona.

U obavezi smo sjutra do 12 sati da dostavimo originale popisnica za sve slučajeve gdje se osnovano sumnja da je prekršen zakon”, rekao je direktor Monstata na sjednici Odbora za praćenje primjene sporazuma o uslovima za održavanje popisa.

Ne propustite: Popis stanovništva u Crnoj Gori odgođen za 3. decembar

Pejović je na rekao da je Monstat “svakako htio da podnese prijavu”, ali da su ih “nadležni organi preduhitrili i već reaguju po ovom pitanju”.

Predstavnici političkih partija pozvali su na istragu da li se u slučaju pronalaska spornih olovaka kod 16 popisivača radi o organizovanim zloupotrebama.

Ovo već upućuje da postoji određeno organizovano djelovanje u ovom smislu i da bismo mogli imati određene probleme sa vjerodostojnošću podataka”, rekao je Nikola Zirojević, jedan od lidera opozicionih Socijaldemokrata, reagujući na informacije iz Monstata.

Vladislav Bojović iz Demokratske narodne partije, članice koalicije Za budućnost Crne Gore, rekao je da treba utvrditi koji centar stoji iza te grupe i da li taj centar uopšte postoji.

Da li je neko eventualno podvaljivao popisivačima olovku ’piši-briši’ ili je u pitanju akcija u kojoj su svjesno učestovovali pojedini popisivači”, rekao je.

Predstavnici najjače opozicione stranke Demokratske partije socijalista su zatražili provjeru podataka koje su prikupili isključeni popisivači, prije nego što budu uneseni u softver.

Takozvane “piši - briši” olovke sadrže termoosjetljivo mastilo, koje se na višim temperaturama lako briše, ne ostavljajući tragove po obrisanoj površini.

Govoreći o popisnoj kampanji, direktor Monstata je saopštio da 20 opština nijesu prijavile nijednu nepravilnost, pet opština manje nepravilnosti, ali i da je “u Podgorici naročito komplikovana situacija”.

Pejović je naveo da je 47 porodica odbilo da se popiše, dok će još 138 popisivači pokušati da ubijede u drugom pokušaju.