Parlament izabrao troje sudija Ustavnog suda, EU ocijenila da je to "važan korak"

Skupština Crne Gore (Photo: VOA, Jovo Radulovic)

PODGORICA - Skupština Crne Gore u ponedjeljak je izabrala troje od četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda, dok četvrti kandidat nije dobio dvotrećinsku podršku poslanika, čime je sud dobio kvorum, ali sa parnim brojem sudija.

Poslanici su izabrali sutkinje Snežanu Armenko, Draganu Đuranović i Momirku Tešić, koje su položile zakletvu, dok četvrti kandidat Faruk Resulbegović nije dobio potrebnu dvotrećinsku većinu, pa će se o njemu ponovo glasati najranije za mjesec, kada je potrebna za izbor tropetinska podrška.

Za Armenko i Đuranović je glasalo 75 uz tri uzdržana glasa, Tešić je podržalo 70, uz dva protiv i jednim uzdržanim, dok je za izbor Resulbegovića glasalo 46 poslanika, dok su 32 bila uzdržana.

Ne propustite: Đurović: Postignuta saglasnost o izboru troje sudija Ustavnog suda

Prethodno su se parlamentarne partije većine i opozicije dogovorile da podrže tri sutkinje, a izostao je dogovor manjinskih partija o četvrtom kandidatu.

Predsjednica Ustavnog odbora Skupštine iz Demokratskog fronta, Simonida Kordić, ocijenila je da je da je izbor troje sudija “neka vrsta kompromisa,…situacija u kojoj niko nije u potpunosti zadovoljan''.

Na početku rasprave, predsjednica Skupštine Danijela Djurović saopštila je da neće biti rasprave o izboru sudija, prema dogovoru sa kolegijuma Skupštine.

Visoki zvaničnici Evropske unije pozdravili su izbor troje sudija Ustavnog suda.

"Zaista važan korak ka potpuno funkcionalnom pravosuđu u Crnoj Gori. Ključno je osigurati adekvatne i stabilne institucije, kao i kredibilne reforme kako bi se napredovalo na EU putu", tvitovao je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

"Vraćanje pune operativnosti suda je ključno za stabilnost i funkcionalnost institucija. Sada su ispunjeni svi uslovi za organizaciju predsjedničkih i opštih izbora", tvitovao je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

"Dobre vijesti iz Crne Gore. Parlament je odblokirao Ustavni sud izborom troje sudija. Nadam se da četvrti može biti uskoro izabran. Kultura dijaloga i stranačkog kompromisa jedini je put za napredak na EU putu", tvitovao je poslanik Evropskog parlamenta i izvjestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik.

Današnja sjednica je šesta u nizu pokušaja izbora nedostajućih sudija Ustavnog suda, koji sa današnjim izborom tri sutkinje, trenutno ima šest od ukupno sedam sudija.

Ustavni sud, krovna pravosudna institucija u zemlji, bila je u blokadi je od odlaska u penziju jednog od četiri dotadašnje sudije prošlog septembra, čime je ostao bez kvoruma za odlučivanje.

Bez nedostajućih sudija, Ustavni sud ne može odlučivati o žalbama na pojedine odluke, poput izmjena kontroverznog Zakona o predsjedniku, a ne može se odlučivati ni o izbornim žalbama, pa samim tim ni proglasiti rezultati izbora.

Nakon više mjeseci neuspjelih pregovora suprotstavljenih političkih blokova o sudijama - što je izazvalo upozorenja iz Brisela i Vašingtona - sredinom ovog mjeseca političke stranke saglasile su se da daju dvotrećinsku podršku za tri predložena kandidata.

Budući da četvrti kandidat nije dobio dvotrećinsku većinu u prvom glasanju, Ustavni sud će dobiti kvorum, ali sa parnim brojem sudija.

Zvaničnici EU i Sjedinjenih Država, koji su tražili kompletiranje Ustavnog suda kako bi se deblokirale institucije a zemlja nastavila put ka članstvu u EU, insistirali su da parlament izabere svo četvoro nedostajućih sudija.

Očekuje se da će izbor sudija deblokirati Ustavni sud uoči predsjedničkih izbora zakazanih za 19. mart.