Ženske organizacije u Crnoj Gori traže od vlade: "Reforma sistema koji ne štiti žrtve"

Your browser doesn’t support HTML5

Protest u Podgorici: Da sistem zaštiti žrtve

Crnogorske ženske organizacije zatražile su na protestu u Podgorici, organizovanom zbog odluke Višeg suda da muškarca osudi na 12 godina zatvora jer je tukao trudnu supruga koja je preminula, da vlada “reformiše sistem koji ne štiti žrtve”.

Viši sud u Podgorici osudio je Dalibora Nikolića na zatvorsku kaznu jer je sredinom januara prošle godine osam sati tukao svoju 27- godišnju trudnu suprugu Zimritu Nerdu.

Ženske organizacije revoltirane su prvostepenom odlukom Višeg suda koji je Nikolića osudio zbog nasilja u porodici, dok ga je Više državno tužilaštvo optužnicom teretilo za teško ubistvo nevjenčane supruge Nerde.

Sestra ubijene Zimrite Nerde, Miranda Nerda poručila je da “nijedna žena nije zaštićena”.

“Brutalno nasilje 11 godina, svaki dan 20 novih modrica. 12 godina zatvora. Gdje je ovdje pravda, je li ovo pravda? Nijedna žena nije zaštićena, mi nemamo zaštitu. Mislila sam da će ovo da bude lekcija svakom monstrumu. Mi smo ovdje zbog nje, ali je ona sada mrtva. Biću zadovoljna ako se ova odluka promijeni, ali naše suze nijedan zakon ne može da promijeni. Suze i traume njene djece će zauvijek da traju", rekla je Nerda.

Ona je pozvala ljude da "dignu glas zbog vaših majki, sestri i ćerki da se njima sjutra ovo ne bi desilo, ili zbog nekog ko je možda danas ovdje, a sjutra neće biti. Pravda za Zimritu!”, kazala je Miranda Nerda na protestu ispred zgrade Vlade Crne Gore .

Ne propustite: Ženske organizacije najavile masovne proteste zbog blage kazne za ubicu supruge

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo: “Žrtva femicida u Crnoj Gori dva puta umre”, “Ne želim biti hrabra, želim biti slobodna”.

Direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević kazala je da “poštuju podjelu vlasti i podržavaju nezavisnost pravosuđa” i dodala da se okupljeni zalažu i vjeruju u vladavinu prava, ali i da smatraju da je “sud zadnja linija odbrane prava žrtava, pa kad i ta odbrana izostane, prestaje momenat za ćutanje i čekanje i dolazi vijeme za protest i djelovanje”.

Na protestu je pročitano pismo premijeru Milojku Spajiću u kojem je navedeno da “ne žele da žive u društvu naučene bespomoćnosti institucija odgovornih za sprječavanje nasilja”.

“Zahtijevamo efikasan i proaktivan sistem koji će spriječiti nasilje i zaštititi žrtve.Tražimo od Vlade Crne Gore da uspostavi nacionalno tijelo za koordinaciju i sprovođenje politika i mjera za sprječavanje i borbu protiv svih vidova nasilja“, navedeno je u zahtjevima.

Među zahtjevima koji su upućeni Vladi Crne Gore traženo je i da “osmisli i pokrene programe za reintegraciju žrtava nasilja, poput socijalnog stanovanja, programa za stručno osposobljavanje, zapošljavanje i servise za podršku i brigu o djeci u saradnji sa lokalnim samoupravama i specijalizovanim nevladinim organizacijama”.

Iz Višeg suda su posle presude naveli da je presuda prvostepena i da postoji pravni lijek, kao i da će dugostepeni sud cijeniti ispravnost pravne kvalifikacije.

Takođe je navedeno da taj sud “nije mogao da prihvati pravnu kvalifikaciju krivičnog djela teško ubistvo u slučaju Dalibora Nikolića jer, po mišljenju suda, udarac pesnicom nije zadat sa umišljajem da se izvrši krivično djelo”.