Dačić: Razgraničenje je zvaničan predlog Beograda za rešenje kosovskog problema

Ivica Dačić, ministar inostranih poslova Srbije

Razgraničenje je zvanični predlog Beograda za rešenje kosovskog problema, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i dodao da to predstavlja ideju o kojoj treba razgovarati da bi se materijalizovala.

U izjavi medijima u utorak u Beogradu, Dačić je rekao da još nije određeno gde bi bila linija razgraničenja, kao i da je to samo jedna o tema o kojoj bi se pregovaralo u okviru priče o razgraničenju. Kako je istakao, osim toga treba ispregovarati i pitanja imovine, verskog nasleđa, Zajednice srpskih opština i drugih.

"Ali mi ne možemo da pričamo o tome kada se dijalog ne vodi", dodao je Dačić i naglasio da albanska strana i dalje ćuti na taj predlog, koliko se dalo zaključiti iz odgovora ministra spoljnih poslova.

"Možda ima i drugih ideja. Neki govore o izdaji, drugi da je to suprotno evropskim vrednostima", rekao je Dačić, uz konstataciju da se radi o ideji šefa države Aleksandra Vučića.

Po njegovim rečima, kada je Vučić počeo da priča o razgraničenju, svi su se pobunili, jer su do tada su, međutim, postojale samo dve ideje - da je Kosovo autonomna pokrajina Srbije ili da je nezavisna država.

Takođe, Dačić izjavio je da je Sjedinjenim Američkim Državama najviše stalo da se na Kosovu dođe do kompromisa i trajnog rešenja, kao i da je Americi, više nego Velikoj Britaniji ili Nemačkoj stalo da se dijalog Beograda i Prištine nastavi.

"Sada Vašington misli da do priznanja nezavisnosti Kosova treba doći tek pošto se postigne dogovor", izjavio je Dačić, uz mišljenje da očekuje da će SAD zaoštriti odnos prema Prištini i da će se to najviše odraziti na području odbrane i bezbednosti.