Više od stotinu pogiulih u super tajfunu na Filipinima

Tajfun Rai pogodio je centralne Filipine

Broj stradalih u najsnažnijem tajfunu koji je ove godine pogodio Filipine je veći od stotinu, novi je zvanični bilans. Nadležni pokušavaju da uspostave snabdevanje strujom i vodom kojih nema od udara tajfuna. Oštećen je i telekomunikacioni sistem.

Više od 300.000 ljudi pobeglo je iz svojih domova i letovališta pred naletom tajfuna Rai u južnim i centralnim regionima arhipelaga.

Rai je kao super tajfun u četvrtak pogodio popularno turističko ostrvo Siargao, praćen vetrovima jačine 195 kilometara na sat.

Ne propustite: Izveštaji: Globalno zagrevanje moglo bi da izazove sukobe u neuralgičnim tačkama sveta

"Sve je letelo. Izgledalo je kao kraj sveta", ispričao je Rafi Repods, turistički vodič na ostrvu.

Susedno ostrvo Dinagat "sravnjeno je sa zemljom" u oluji, napisala je na Fejsbuku guvernerka Arlin Bagao, navodeći da su uništene kuće, čamci i polja.

"Odet (lokalni naziv za tajfun) oduvala je zidove i krovove kao papir. Smanjuju se zalihe hrane i vode. Nema struje i telekomunikacione veze su prekinute", napisala je Bagao.

U međuvremenu, jačina vetrova oslabila je na 150 kilometara na sat, ali je tajfun izazvao bujične kiše zbog kojih su preplavljena sela i uništene drvene građevinske strukture. Tajfun se kreće ka Vijetnamu.

Surigao Siti, Filipini

Više od 18.000 pripadnika vojske, policije, obalske straže i vatrogasne službe učestvuje u potrazi za preživelima u najteže pogođenim regionima.

Rai je pogodio Filipine kasno u sezoni tajfuna -- većina se obično formira između jula i oktobra.

Naučnici su više puta upozorili da tajfuni postaju snažniji i da brže jačaju kako svet postaje topliji zbog klimatskih promena.

Filipini su jedna od zemalja koje najviše pogađaju posledice klimatskih promena. Svake godine, zemlju u proseku pogodi 20 oluja i tajfuna, koji uništavaju njive, domove i infrastrukturu.