Deset dana misterije: Zašto je pao helikopter u kome je predsednik Irana poginuo?

Na ovoj fotografiji koju je obezbedila novinska agencija Islamske Republike, IRNA, helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem poleće na iransku granicu sa Azerbejdžanom, 19. maja 2024.

Deset dana nakon što je iranski predsednik poginuo u padu helikoptera na severu zemlje, iranske vlasti nisu objasnile zašto se njegov helikopter jedini srušio pod gustim oblacima od tri koja su vraćala zvaničnike u Iran iz posete azerbejdžanskoj granici .

Drugo nerešeno pitanje je kako je jedan od putnika helikoptera preživeo nesreću 19. maja i nekoliko sati odgovarao na više telefonskih poziva, prema iranskim državnim medijima, pre nego što su spasioci stigli na lice mesta i pronašli ga mrtvog.

Putnik je identifikovan kao iranski sveštenik Mohamed Ali Ale-Hašem, predstavnik vrhovnog vođe ajatolaha Ali Hamneija u Istočnom Azerbejdžanu.

Među osam putnika i članova posade helikoptera, uključujući predsednika Ebrahima Raisija i ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana, nije bilo preživelih.

Najnovija procena iranske vlade o nesreći, preneta u TV izveštaju emitovanom u nedelju na državnom kanalu Network One, kaže da Generalštab oružanih snaga još istražuje uzrok nesreće.

Na fotografiji koju je objavila novinska agencija Moj, članovi spasilačkih timova nose telo žrtve nakon što se helikopter sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem srušio

Izveštaj je ponovio procenu koju je nekoliko dana ranije podelila državna TV. U njemu se navodi da je pilot Raisijevog helikoptera dao instrukcije ostalim pilotima da povećaju visinu kako bi izašli iz oblaka. Deluje da je izgubio kontakt sa ostalim helikopterima 30 sekundi kasnije. U izveštaju se navodi da su te letelice prinudno sletele u rudnik bakra Sungun 20 minuta nakon toga, u 14 časova.

Značajan novi detalj u izveštaju Network One TV je da je, nakon što su dva helikoptera sletela, zvaničnik iz jednog od tih helikoptera, iranski ministar energetike Ali Akbar Mehrabijan, razgovarao telefonom sa Ale-Hašemom u prvih nekoliko sati nakon pada Raisijevog helikoptera. Izveštaj je sadržao kratak snimak Mehrabijana koji drži telefon i pita sveštenika da li je dobro.

Ranije je zvaničnik koji je bio u jednom od druga dva helikoptera, Raisijev šef osoblja Golamhosein Esmaili, rekao državnoj televiziji 22. maja da je nakon sletanja takođe razgovarao sa Ale-Hašemom telefonom i čuo da je sveštenik povređen.

Farzin Nadimi, viši saradnik Vašingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku specijalizovan za iranske bezbednosne poslove, podelio je svoju procenu nekih od glavnih nerešenih pitanja o padu Raisijevog helikoptera u emisiji Glasa Amerike Flashpoint Global Crises.

Glas Amerike: Šta mislite zašto su dva helikoptera u Raisijevom konvoju uspela da se izdignu iznad oblaka, dok njegova letelica nije?

Nadimi: Od tri helikoptera u konvoju, onaj ispred je bio kanadske proizvodnje, Bell 212, a srednji koji je prevozio VIP osobe je takođe bio Bell 212. Poslednjii, treći helikopter je ruske proizvodnje MIL Mi-171. Glavni helikopter je bio opremljen meteorološkim radarom. Srednji sa VIP osobama nije, ali je očigledno njegov pilot komandovao konvojem. Nema dokaza da je pilot helikoptera sa radarom, koji obično ima ulogu da nađe put po lošem vremenu, bio u kontaktu sa drugim helikopterima. Nemamo pristup bilo kakvom snimku komunikacije pilota. Ali je prvi pilot trebalo da upozori one iza da nailaze na loše uslove i nisku oblačnost.

Olupina helikoptera iranskog predsednika Ebrahima Raisija na mestu pada na planini u oblasti Varzagan

Zašto srednji helikopter nije uspeo da na vreme poveća visinu da izbegne planinski teren, ne znamo. Iz nekog razloga, taj pilot nije mogao dovoljno brzo da poveća visinu. Neki tehnički kvar je možda doprineo da se napravi greška, ili je možda pogrešno izračunao barometarski pritisak i mislio da je u stanju da preleti.

Glas Amerike: Još jedan zanimljiv aspekt nesreće je to što ju je preživeo sveštenik Ale-Hašem i pričao je telefonom sa nekoliko zvaničnika u prvih nekoliko sati nakon udara. Kako je to moglo biti moguće?

Nadimi: Čudan je taj spletj događaja. Čini se da je pilot Raisijevog helikoptera izvršio „kontrolisani let na zemlju“ (avijacijski izraz koji znači da je letelica slučajno udarila u zemlju dok je bila pod kontrolom pilota). Dok se drugi tragovi mogu pronaći kasnije i uputiti nas u drugom pravcu, za sada verujemo da je pilot udario o zemlju zbog greške ili tehničkog problema. Položaj letelice (avijacijski izraz koji označava orijentaciju letelice u odnosu na horizont Zemlje) na mestu udara sugeriše da se srušio velikom snagom. Neki od članova posade i putnika su izgoreli. Međutim, u početnim fazama sudara, sila udara je verovatno izbacila preživelog iz kabine. Iz nekog razloga, čudom je preživeo pad, i uprkos teškim povredama, imao je pristup mobilnom telefonu pilota.

Glas Amerike: To deluje čudno, zar ne?

Nadimi: Da, deluje čudno, s obzirom na činjenicu pilot i kopilot sede u čelu helikoptera i apsorbovali bi glavnu silu udara. Njihova tela izgorela su do neprepoznatljivosti, ali je pilotov telefon preživeo udar i završio dovoljno blizu ove osobe koja je mogla da se javlja na telefonske pozive. To bi moglo biti ono što se zapravo dogodilo. Ali takve okolnosti bi bile veoma čudne.