Hoti: EU i SAD treba međusobno da se dopunjuju u dijalogu

Premijer Kosova Avdualah Hoti

SAD i EU treba da se međusobno dopunjuju u dijalogu Kosova i Srbije, ocenio je kosovski premijer Avdulah Hoti.

"Kao što je to bio slučaj u prošlosti, tokom različitih faza državnosti Kosova i proglašenja nezavisnosti, tek kada smo imali blisku saradnju između EU i SAD, imali smo jasne i konkretne rezultate i ne bi smelo da ovoga puta bude
drugačije"
, rekao je Hoti za AP, prenosi Fonet.

Kosovski premijer Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić održali su video konferenciju u nedelju 12. jula na kojoj je obnovljen dijalog Srbije i Kosova posle pauze od 20 meseci. Razgovori bi trebalo da se nastave uživo 16. jula u Briselu.

Vučić je srpskoj javnosti saopštio da su dogovorene teme za nastavak razgovora, ali nije rekao koje.

Ne propustite: Obnovljen dijalog Beograda i Prištine

S druge strane, Avdulah Hoti kaže da bi razgovori sa Srbijom trebalo da budu okončani uz obostrano priznanje.

"Ulazimo u ovu završnu fazu dijaloga, kako bismo postigli međusobno priznavanje i normalizaciju odnosa između naših zemalja i to je stav koji sam izneo", rekao je Hoti.

DW: Resetovan, a paralisan dijalog

Dojče vele u današnjem tekstu ocenjuje da je dijalog Srbije i Kosova, pod pokroviteljstvom EU, dobio novi impuls, ali da se sve na neki način vraća na početak.

Novinar iz Beograda Milivoje Mihajlović za Dojče vele ocenjuje da je problem u maksimalističkim zahtevima Prištine i da je "mala nada da može doći do kompromisa jer Beograd sigurno neće priznati nezavisnost Kosova".

Ne propustite: Vučić: Srbija jedina ima različite stavove, zahtevi Prištine maksimalistički

On očekuje da se povede ozbiljniji dijalog kad se situacija smiri i na Kosovu i u Srbiji naredne godine.

Igor Novaković iz ISAC fonda za Dojče vele navodi da je teško reći da li je Priština voljna da ublaži stavove, i napominje da je pitanje korekcije granica nepopularno u Prištini, te da bi u slučaju postizanja i takvog sporazuma - kosovski pregovarači to teško "prodali" tamošnoj javnosti.