Novaku treći Australijen Open

Novak Đoković sa trofejem namenjenom pobedniku Australijen Opena

Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbranio je titulu šampiona na Otvorenom prvenstvu Australije i došao do treće titule u Melburnu, petog grand slem trofeja u karijeri.

U 100. finalu Australijen Opena, najdužem meču u istoriji turnira i najdužem finalnom meču u istoriji svih grand slem turnira, Đoković je posle 5 sati i 53 minuta pobedio Rafaela Nadala sa 3:2, po setovima 5:7, 6:4, 6:2, 6:7 (5) i 7:5.

Bio je to sedmi uzastopni trijumf srpskog tenisera u međusobnim duelima sa Špancem i treći zaredom u grand slem finalima, posle prošlogodišnjeg Vimbldona i Ju Es Opena.

Đoković, koji je za trijumf u Melburnu nagrađen sa dva miliona i 300 hiljada dolara, postao je tek četvrti igrač u „open eri“ sa tri i više titule na prvom grand slem turniru u godini (Agasi, Federer, Vilander), i tek peti sa tri uastopna grand slem trijumfa (Lejver, Sampras, Federer i Nadal).

Za približno četiri meseca u Parizu, imaće priliku da se nadmeće za nešto što teniski stučnjaci i komentatori već sada nazivaju „Đokovićev slem“, odnosno četvrtu uzastopnu titulu na turnirima „velike četvorke“.