Dragić: Nedostaje mi Kokoškov

Goran Dragić sa trenerom Finiksa Džefom Hornasekom

Najbolji košarkaš Finiksa ove sezone ima izuzetne zasluge za uspeh mladog tima, koji se trenutno bori za plej-of, iako su mu mnogi predviđali svega 15-16 pobeda u ligi...
Slovenački košarkaš Goran Dragić sigurno je jedan od najboljih Evropljana u NBA ligi ove sezone. Dvadeset-sedmogodišnji Ljubljančanin je lider mladog tima Finiks Sansa, koji je ove sezone možda i najprijatnije iznenađenje u najjačoj košarkaškoj ligi sveta. Ove nedelje, Sansi su gostovali u Vašingtonu, što je bila dobra prilika za razgovor sa jednim od vodećih kandidata za nagradu, koja se dodeljuje igraču, koji je u protekloj sezoni najviše napredovao.

Goran Dragić i Finiks Sansi su u sredu uveče u vašingtonskom „Verajzon Centru“ još jednom demonstrirali zbog čega zaslužuju da se nađu u plej-ofu, iako su im pred početak sezone mnogi prognozirali začelje tabele. Sansi još nisu osigurali učešće u doigravanju, štaviše moglo bi da se dogodi da ostanu „ispod crte“ u vrlo konkurentnoj Zapadnoj konferenciji, dok bi na Istoku, sa trenutnim skorom, bili čvrsto na trećem mestu, odmah iza Indijane i Majamija. Ogromnu ulogu u uspehu Finiksa ima prvi strelac i asistent tima – Goran Dragić.

„I sa timom i sa mojom igrom sve ide super. Niko nije očekivao da ćemo uopšte pobediti 15-16 utakmica, a do sada smo dobili 42… Imamo jos desetak do kraja, borimo se za plej-of… Mislim da imamo super hemiju među igračima, novi trener Džef Hornasek radi sjajno, i mislim da ako budemo snažni do kraja ovih deset utakmica možemo da uđemo u plej-of, ali i da ne uđemo, mislim da imamo solidnu sezonu iza nas“.

Your browser doesn’t support HTML5

Dragić: Nedostaje mi Kokoškov

S obzirom da igra najbolju sezonu u karijeri, mnogi su bili iznenađeni kada Dragić, prošlog meseca nije izabran za All-Star utakmicu u Los Anđelesu.

„Bio sam malo razočaran kad sam saznao da neću ići na All-Star, ali na kraju krajeva, znam da je na Zapadu mnogo dobrih igrača i da je vrlo teško izboriti se za to. Bio sam blizu, tako da sve što se dogodilo treba prihvatiti kao dodatnu motivaciju i verujem da ću, ako sledeće godine budem igrao na ovom nivou, opet imati priliku da se nađem tamo“.

Dragić je NBA karijeru počeo u Finiksu, nešto više od jedne sezone proveo u Hjustonu, ali se pred početak prošle sezone vratio u Arizonu. Prošle godine u stručnom štabu je imao srpskog stručnjaka Igora Kokoškova, koji je međutim, od ove sezone u Klivlendu.

„Nedostaje mi, ja sam sam ovde sam iz Evrope u ekipi, u stvari imam Aleksa Lena, ali pogotovo ako je neko naš iz ex-Jugoslavije, onda je malo lakše. Igor mi je puno pomogao, ja mu želim sve najbolje u Klivlendu, čujemo se stalno telefonom i nadam se da ćemo u budućnosti još raditi zajedno“.

Dragić kaže da i posle skoro šest godina od odlaska iz evropske košarke prati dešavanja, kako u Evroligi, tako i u Jadranskoj ligi.

„Možda neku ljudi ovde u Americi ne poznaju evropsku košarku, ali ja znam da se tamo igra dobra košarka, da je vrlo teško i ima puno dobrih ekipa, i svake godine ima sve više i više evropskih igrača u NBA. Možda je ranije bilo teško doći ovde, ali sada mislim da je mnogo lakše“.

Na pitanje da li će igrati za reprezentaciju Slovenije na predstojećem Svetskom prvenstvu u Španiji, Dragić kaže:

„Mislim da su mediji napravili preveliku buku u vezi sa tim, ja još nisam doneo odluku da li ću igrati ili ne, ali prvo treba da završim sezonu, da sednem sa Savezom, sa trenerom i donesem odluku o tome… videćemo… ne znam da li ćemo igrati plej-of ili ne, ima više faktora“.

A kako sada stvari stoje, plej-of izgleda sve bliže… Posle sinoćnjeg rasturanja Njujork Niksa, u kojem je Dragić – uprkos pet šavova iznad levog oka – postigao 32 poena, Sansi su u najdužoj pobedničkoj seriji u poslednje četiri godine. Serija od šest „vezanih“ trijumfa naći će se na velikom iskušenju posle sutrašnjeg gostovanja Lejkersima u Los Anđelesu, jer ih naredne nedelje čekaju dueli sa Klipersima, Portlandom i Oklahoma Sitijem.