Druga godišnjica nereda na Kapitolu: Bajden uručio medalje herojima "koji nisu ustuknuli"

Upad Trampovih pristalica u Kongres 6. januara 2022.

VAŠINGTON - Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden obeležio je drugu godišnjicu napada na američki Kapitol uručivanjem medalja onima koji su se borili da odbrane demokratiju od napadača "podstreknutih lažima" o predsedničkim izborima 2020. godine.

Bajden je dodelio "Predsedničku građansku medalju" 14 osoba, od kojih su neke dodeljene posthumno, i obratio se na ceremoniji u Beloj kući, dok su republikanci - od kojih mnogi lojalni bivšem predsedniku Donaldu Trampu - četvrti dan zaredom pokušavali da izaberu predsedavajućeg Predstavničkog doma.

"Sve je to bilo podstaknuto lažima o izborima 2020. godine, ali je na današnji dan pre dve godine naša demokratija očuvana zato što narod nije ustuknuo", rekao je Bajden.

Američki predsednik Džo Bajden sa majkom i ocem preminulog pripadnika policije Kapitola Brajana Siknika (AP Photo/Patrick Semansky)

Bela kuća je u petak dodala dva imena na spisak dobitnika druge najviše civilne nagrade u zemlji - pripadnika policije Kapitola Hauarda Libenguda i gradskog policajca Džefrija Smita koji su izvršili samoubistvo posle napada 6. januara 2021. godine.

Među dobitnicima su i bivši predsedavajući Predstavničkog doma Arizone Rasti Bauers i državna sekretarka Mičigena Džoselin Benson, koji su se suprostavili pritiscima da 2020. godine ponište rezultate izbora u svojim državama, zatim pripadnik policije Kapitola Judžin Gudmen koji je sprečio da izgrednici upadnu u salu Senata dok su se senatori evakuisali.

Među nagrađenima su i majka i ćerka kojima je prećeno jer su radile svoj posao kao članice izborne komisije u okrugu Fulton, u Džordžiji. Nagrađeni su i drugi pripadnici policije Kapitola i Vašingtona i predstavnici u Kongresu.

Pripadnik policije Kapitola Brajan Siknik poginuo je u neredima 6. januara 2021.

Jedna nagrada dodeljena je posthumno Brajanu Sikniku, policajcu Kapitola, koji je izgubio život štiteći predstavnike u Kongresu. Umro je 7. januara. Njegovo telo ležalo je u Kapitolu gde su mu poštu odali najviši zvaničnici SAD.

Siknikovi predstavnici podneli su krivičnu prijavu protiv Trampa zbog njegove smrti i traže 10 miliona dolara odštete.

„Optuženi Tramp je namerno razbesneo masu i usmerio i ohrabrio gomilu da napadne američki Kapitol i napadne one koji su im se protivili“, navodi se u tužbi.

I odbor Predstavičkog doma Kongresa, koji je istraživao događaje od 6. januara, preporučio je Sekretarijatu za pravosuđe da krivično goni Trampa zbog njegove uloge u neredima.

Trampove pristalice su pre dve godine napale policajce, probile barikade i ušle u kompleks Kapitola, u bezuspešnom pokušaju da spreče potvrdu Bajdenove izborne pobede.

Tramp, koji je najavio još jednu predsedničku kandidaturu za izbore 2024. godine, nastavlja da lažno tvrdi da su izbori 2020. pokradeni.