Država nije iskrena u jačanju vladavine prava

Tribina o vladavini prava koju su organizovale beogradska Crta i podgorička Politikon mreža, u Begradu, 19. novembra 2019.

BEOGRAD -- Za odsustvo vladavine prava u državama Zapadnog Balkana krive su, kako same države regiona, tako i Evropska unija jer okvir koji je zadala državama nije dovoljno podsticajan - jedan je od zaključaka sa današnje tribine o vladavini prava koju su organizovale beogradska Crta i podgorička Politikon mreža.

Po mišljenju Jovane Marović, iz Politikon Mreže, napori državnih institucija u borbi protiv korupcije i jačanja elemenata vladavine prava nisu iskrene, sa druge strane opozicija ne daje građanima nikakva rešenja, a EU kao mentor nije dovoljno angažovana.

Podsećajući okupljenje da je i sama bila deo "vlade izbornog poverenja" 2016. godine i da je videla kako stvari iznutra funkcionišu, ona je istakla da ne veruje u promene iznutra:

"Državni službenici i javni funkcioneri uopšte, misle da je sistem njihov zato što su u potpunosti zaštićeni i zato što nema politike kažnjavanja. I nema adekvatne politike ocenjivanja, tako vi imate jednu potpunu ušuškanost i apsolutno nemate nikakav sistem odgovornosti u državnoj upravi, odnosno u javnoj upravi generalno", rekla je Marović.

Uz ocenu da u ovom trenutku Srbija nije demokratsko društvo Gazela Pudar Draško, iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, je ukazala da se i neka stečena prava ugrožavaju, zbog čega se beleži pad na različitim listama koja se bave vladavinom prava:

"Mi nismo navikli da poštujemo procedure, mi nemamo kulturu poštovanja procedura, koja vam je nužna za vladavinu prava. Vi morate da imate pravila, a imate nekad pravila, koja se ovde ne poštuju. I to je ključni razlog zbog čega građani nemaju poverenja u institucije i zbog toga što nije moguće uspostaviti vladavinu prava u ovakvom kontekstu koji trenutno imamo", izjavila je Pudar Draško.

Direktorka organizacije CRTA Vukosava Crnjanski izjavila je da je neznanje na svim nivoima neprijatelj "vladavine bez prava" i da se slaže sa tezom da srpsko društvo možda nikad nije živelo u demokratiji. Takođe, ona smatra da se Srbija kao društvo previše oslonila na EU, ali da to ništa ne vredi ako se, kako je rekla, mi kao društvo ne dogovorimo.