Sisi: Ključna bitka protiv terorizma

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi (C) na vanrednom sastanku Nacionalnog saveta za odbranu, održanom nakon napada na Sinajskom poluostrvu

Egipat je uveo tromesečno vanredno stanje u severnom i centralnom delu Sinajskog poluostrva, nakon jučerašnjeg terorističkog napada u kojem je poginulo najmanje 30 vojnika.

Uveden je i policijski čas, tokom večernjih sati, u gradovima i selima širom poluostrva, dok je do daljeg zatvoren granični prelaz sa Gazom, Rafa. U predsedničkom dekretu navodi se da će vojska i policija preduzeti sve neophodne mere da se suprostave terorizmu i njegovim izvorima finansiranja, da očuvaju bezbednost regiona i da zaštite živote Egipćana.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi je u današnjem obraćanju naciji rekao da se Egipat suočava sa „spoljašnjim neprijateljem“ koji pokušava da izazove haos. Sisi je naglasio da je za teroristički napad na egipatsku vojsku odgovorna strana sila i poručio da njegova zemlja vodi egzistencijalnu bitku protiv terorizma, koja će dugo trajati.

U jučerašnjem napadu, bombaš samoubica udario je vozilom u vojni kontrolni punkt severno od grada el Ariš. Tom prilkom poginule su desetine vojnika. U odvojenom oružanom napadu na drugi kontrolni punkt južno od el Ariša poginuo je jedan vojnik, dok su dvojica povređena.