Fenomen osvetljavanja skulptura u hramu Abu Simbelu privukao je turiste iz celog sveta

Turisti u hramu Abu Simbelu, sagrađen pre 3 hiljade godina u Asuanu  na jugu Egipta. 22. februar, 2018. 

Fenomen sa sunčevim zracima u hramu Abu Simbelu odvija se dva puta godišnje i to uvek 22. februara i 22. oktobra. Obasjavanje obuhvata samo tri statue: faraona Ramzesa II, kao i statue Amona i Raa, dok četvrti Ptaha ostaje uvek u tami jer predstavlja božanstvo podzemnog sveta.22. 02. 2018.

Brojni domaći i strani turisti jutros su se okupili kod hrama Abu Simbel kako bi prisustvovali fenomenu prodiranja sunčevih zraka duboko u hram i obasjavanje statua faraona Ramzesa II, kao i statue Amona i Raa, dok četvrti Ptaha ostaje uvek u tami jer predstavlja božanstvo podzemnog sveta.

Zbog nedavnih terorističkih napada na ovim turističkim mestima, bezbednost bila je znatno pojačana. 22.02. 2018.

Abu Simbel je hram na levoj obali Nila, a naziva se i Velikim hramom Ramzesa II i na listi je UNESCO-ve svjetske baštine. Hram je isklesan unutar brda 60 metara, a na njegovom unutrašnjem kraju sede četiri statue.

Hram je čudo egipatskog graditeljstva jer je njegova orijentacija tako savršeno izračunata da sunčevi zraci samo dvaput godišnje prodiru kroz celi hram do statua i osvetljuje lica samo tri statue. 

Vekovima je hram bio zatrpan peskom, a otkriven je 1813.

Dan je za neke bio uzbudljiv, za druge razočarenje. Dvadesdvogodišnji Šerif Hani toliko je kasnio posle puta od Aleksandrije do Abu Simbela da nije uspeo da vidi tačan trenutak obasjavanja unutrašnjotsi hrama. 02.22. 2018.

Nekoliko turista je kolapsiralo zbog vrućine i opasnog sunca. 02.22.2018.

Jedan broj turista provelo je noć u hramu da bi bili prvi u posmatranju fenomena obasjavanja statua u framu sunčevim zracima.

Japanski turisti u tradicionalnoj nošnji čekaju na osvetlavanje hrama Abu Simbela.