Epl planira da izmesti deo proizvodnje iz Kine

ARHIVA - Prodavnica Epl uređaja u Pekingu, u Kini, 28. septembra 2021.

Američki gigant u proizvodnji pametnih telefona Epl planira da deo svojih proizvodnih linija iz Kine premesti u druge zemlje jugoistočne Azije kao što su Indija i Vijetnam, objavio je Vol strit žurnal.

Analitičari kažu da to predstavlja značajan zaokret u pokušajima da se smanji uloga Kine u globalnom lancu snabdevanja, nakon što su proizvodjači poslali svesni rizika da proizvodnja bude koncentrisana u toj zemlji.

Kineska politika "nulta kovida", koja je paralisala neke od njenih lanaca snabdevanja, i narušena poslovna klima u zemlji mogli bi da budu glavni motiv za odluku Epla, dodaju stručnjaci.

Indija: Sledeća svetska fabrika?

"Kineske mere protiv pandemije su primorale mnoge multinacionalne kompanije, uključujući Epl, da se zaštite od rizika poremećaja u lancu snabdevanja. Iako je Kina odlučila da ublaži kovid restrikcije, neizvesnost i dalje postoji jer su te kompanije iskusile mnogo iznenadnih promena politike u Kini - što je razlog za Eplovu ubrzanu relokaciju proizvodnih linija u druge zemlje", izjavio je u telefonskom razgovoru za Glas Amerike Darson Čiju, iz centra za ekonomske prognoze u okviru Instituta za ekonomska istraživanja u Taipeiju.

Ne propustite: Glavne promene u daljem ublažavanju kovid politike Kine

On kaže da mnoge kompanije, uključujući i Epl, vide u Indiji potencijal da se takmiči sa Kinom i postane "sledeća svetska fabrika", dodajući da je cena rada i zemljišta "petina u odnosu na nivo u Kini".

“Ovo pokazuje trend: da su mnoge kompanije, ne samo Epl, zabrinute zbog poslovne klime u Kini, i to ne samo zbog kovida. Kada pogledamo krađu intelektualne svojine, odnosno tehnologije, sajber-napade na kompanije unutar Kine, restrikcije koje kineska vlada primenjuje na protok podataka, postoje brojni faktori koji Kinu čine manje privlačnom sredinom za strane proizvodjače", istakao je u telefonskom razgovoru za Glas Amerike Stiven Ezel, direktor za globalnu politiku inovacija u Fondaciji za informacionu tehnologiju i inovacije (ITIF) u Vašingtonu.

I verujem da je moguće da je Apl samo prvi a da će se znatno veći deo visokotehnološke proizvodnje iseliti iz Kine", dodao je.

Domino efekat?

Ezel kaže da bi još multinacionalnih kompanija moglo da sledi primer ako Epl bude uspešno isporučivao proizvode iz Indije, nakon što je jedan mali procenat svojih Ajfona 14s proizveo u toj zemlji.

ARHIVA - Logo kompanije Fokskon u izložbenom centru u Taipeiju na Tajvanu, 18. oktobra 2022.

Pozivajući se na ljude uključene u razgovore, Vol strit žurnal je 6. decembra objavio da je Epl pozvao svoje snabdevače da aktivnije planiraju sklapanje proizvoda u drugim delovima Azije, "posebno u Indiji i Vijetnamu", kako bi se smanjila zavisnost od kineskih fabrika u kojima se sklapaju Eplovi uređaji, kao što je ona u Žengžuu, čiji je vlasnik kompanije Fokskon sa sedištem u Tajvanu.

Zbog previranja povodom antipandemijskih mera, i spora o platama oko 300.000 radnika, Epl nije bio zadovoljan što je veliki deo njegovih operacija vezan za tu fabriku, u kojoj se pravi oko 85% Ajfonove pro serije, prema izveštaju.

Vol strit žurnal ističe da je dugoročni cilj Epla da 40 do 45% svojih Ajfona isporučuje iz Indije, dok se trenutno u toj zemlji proizvodi manje od 10 odsto, prema rečima Ming-či Kuoa, analitičara kompanije TF Internenšnel Sekjuritis u Hong Kongu.

Kompanija Fokskon nije odgovorila na pitanja Glasa Amerike da prokomentariše izveštaje o premeštanju proizvodnje. Međutim, kompanija ja na svom WeChat nalogu objavila da je ukinula kovid restrikcije u svojoj fabrici u Žengžuu.

Pol Triolo, potpredsednik za Kinu u Olbrajt Stounbridž grupi u Vašingtonu, izjavio je za Glas Amerike da je Epl već radio deo proizvodnje sa Fokskonom u Indiji, i da planira da zaposli još dodatnih 50.000 radnika u toj zemlji u naredne dve godine. Međutim, upozorio je da će Fokskonu biti teško da ponovi svoj visoko optimalizovani lanac snabdevanja iz Kine u Indiji, gde nema dovoljno stručnih radnika, i infrastrukture kao što su aeorodromi, luke i brza železnica, kao ni potrebnog ekosistema snabdevača komponenti po niskim cenama.

​"Indija ima neke prednosti ... ona školuje veliki broj inženjera ali radi se o drugačijim kulturnim pitanjima i očekivanjima i praksi na tržištu rada. Tako da nije lako jednostavno pokupiti nešto iz jedne zemlje i samo preneti u drugu. Morate da upoznate lokalnu situaciju. Morate da sarađujete sa lokalnim vladama. To može biti bolno", rekao je Triolo za Glas Amerike.

Artur Guo, analitičar firme International Data Corp u Pekingu kaže da ga ne bi iznenadilo da vidi da Epl diversifikuje proizvodnju svog Ajfona 15 naredne godine nakon što je lokdaun u Fokskonovoj fabrici u Žengžuu ozbiljno uticao na isporuke Ajfona 14.

To će naneti štetu kineskom ekonomskom rastu i stopi nezaposlenosti, naveo je Guo u pisanom odgovoru za Glas Amerike. "Međutim, taj proces relokacije će trajati određeno vreme i neće biti odmah primenjen. U budućnosti, verujemo da Kina i dalje može da bude važna zemlja za proizvodnju Epl uređaja i da će pronaći bolja rešenja za taj problem, dodao je Guo.