EU dodelila stipendije kosovskim javnim službenicima

Zastava Kosova

PRIŠTINA - Evropska unija i Vlada Kosova dodelile su u Prištini 45 novih stipendija za magistarske studije u zemljama EU sadašnjim i budućim kosovskim javnim službenicima. Ovaj Program magistarskih stipendija obavezuje svoje korisnike da rade u jednoj od kosovskih institucija najmanje tri godine nakon diplomiranja.

Šef kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomaš Sunjog rekao je da će EU nastaviti da podržava Kosovo u „razvoju profesionalnije, transparentnije i odgovornije javne uprave, kako kroz ovaj program stipendiranja, tako i kroz tekuću pomoć u reformi javne uprave“.

“Izbor je bio veoma konkurentan, bila su jaka takmičenja sa ispitima i intervjuima. Dostigli ste veliki prag i sada vam sledi da obezbedite jedno mesto na univerzitetu. Očekujemo vaš povratak nakon završetka studija jer će to biti vreme kada vi treba da vratite dobro vašoj zajednici. Javna uprava ima potrebu za vašim znanjem i nadam se da ćete naći posao u struci. Nakon 13 generacija, oko 400 studenata je završilo ovaj program i u ovom krugu dve trećine su žene. Zadovoljni smo da imamo dva pobednika granta iz manjinskih zajednica. Osnaživanje žena, posebno iz manjinskih zajednica će se nastaviti i u budućnosti”, rekao je Sunjog obraćajući se dobitnicima stipendija.

Ne propustite: Petnaest godina nezavisnosti Kosova

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Bardulj Dobra rekao je da je ovo jedan od najvažnijih projekata za javnu administraciju Kosova, čiji je prioritet obrazovanje i upošljavanje mladih ljudi.

“Istovremeno je jedan od projekata sa najvećim kapacitetom transformacije koji je učinila Vlada Kosova i finansirala zajedno sa EU. To je važno, jer ovaj program utiče na mnoge aspekte ličnog i društvenog razvoja. Profesionalna javna uprava promoviše transparentnost i odgovornost Vlade. Ona takođe osigurava da politike i programi budu u skladu sa potrebama građana”, rekao je Dobra.

EU je počela da podržava obrazovanje javnih službenika na Kosovu na nivou magistrskih studija još 2004. godine. Među 45 novih stipendista je i dvoje Srba, Petar Đorđević i Manuela Petrović iz Gračanice.

“Mislim da je program veoma dobar. Što se tiče države u kojoj ću da studiram još uvek nisam izabrao zato što je ponuda dosta široka i možemo da biramo gotovo svaku zemlju u Evropskoj uniji. Program je jako dobar i ja bih voleo da ohrabrim pripadnike svih nevećinskih zajednica da se u sledećem krugu malo više zainteresuju za ovaj program jer stvarno pruža jako velike mogućnosti”, rekao je za Glas Amerike Petar Đorđević.

Ovo je 13. krug stipendija koje se dodeljuju u okviru zajedničkog programa “Šema omladinske ćelije” koji ima za cilj unapređenje rada javne administracije i usluga koje ona pruža svim ljudima koji žive na Kosovu.

Ukupan doprinos Evropske unije ovom programu iznosiće 15,3 miliona evra, uključujući 13. 14. i 15. krug stipendija koji će trajati do 2026. godine.