EU nastavlja razgovore u pokušaju postizanja dogovora o finansijskom paketu pomoći

Premijer Luksemburga Havijer Betel čeka svoj prevoz nakon što je napustio zgradu Evropske komisije, u rano jutro, tokom trajanja samita EU u Briselu, Belgija, 20. jula 2020.

Lideri Evropske unije napravili su pauzu u ponedeljak ujutro tokom četvrtog dana razgovora koji imaju za cilj postizanje sporazuma o dve hiljade milijardi dolara budžeta i finansiranja pomoći za države članice kako bi se izborile sa efektima pandemije koronavirusa.

Pregovori, koji su prethodno zamišljeni da traju samo do subote, biće nastavljeni u ponedeljak popodne.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da su lideri postigli napredak, a austrijski kancelar Sebastjan Kurc kazao je da, iako su pregovori teški, "možemo biti vrlo zadovoljni današnjim rezultatima".

Ne propustite: Lideri EU i dalje bez dogovora o planu za oporavak od pandemije

Poslednjih nekoliko dana bili su određeni podelom koja je nastala izmeđ pet bogatih evropskih zemalja - Austrije, Danske, Finske, Holandije i Švedske - protiv južnih država koje su bile najgore pogođene koronavirusom i koje imaju podršku Nemačke i Francuske.

Severne zemlje zagovaraju uvođenje stroge kontrole potrošnje kao deo sporazuma, dok se druge poput Italije i Španije trude da minimalizuju takav uslov.

Države EU pretrpele su 135.000 smrtnih slučajeva od Kovida 19, dok su Italija, Francuska i Španija pri svetskom vrhu sa brojem mrtvih.

Uvođenje ograničenja, koje su sprovele mnoge vlade kako bi zaustavile širenje virusa, naškodilo je ekonomiju EU, a pad će, prema procenama ekonomista, biti 8,3 odsto.