EU prihvata odlaganje Bregzita, Francuska traži uslove

Francuski predsednik Emanuel Makron i britanska premijerka Tereza Mej tokom susreta u Parizu, 9. april 2019.

Evropska unija odobriće zahtev britanske premijerke Tereze Mej da se izlazak Britanije iz unije odloži drugi put, ali bi mogla da zahteva duže odlaganje, dok Francuska traži da se tokom tog perioda ograniči britanski uticaj.

Mej je u utorak u Berlinu i Parizu tražila od nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona da omoguće petoj po veličini ekonomiji u svetu da odloži napuštanje EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i britanska premijerka Tereza Mej tokom susreta u Berlinu

​Iako još nije poznato šta su Merkel i Makron usaglasili sa Mej, prema nacrtu zaključaka vanrednog samita Evropske unije, koji će biti održan u sredu u Briselu, Britaniji će biti odobreno još jedno odlaganje pod određenim uslovima, prenosi agencija Rojters koja je imala uvid u zaključke.

Ne propustite: Vanredni samit EU u potpunosti o Bregzitu

"Ujedinjeno Kraljevstvo će olakšati ispunjavanja zadataka unije i uzdržati se od mera koje bi mogle da ugroze postizanje ciljeva EU", navodi se u nacrtu.

S obzirom na to da je i dalje puna članica unije, Britanija bi u teoriji mogla da uloži veto na bilo koju važnu odluku.

Mej je od Brisela zatražila da odloži Bregzit do 30. juna, ali u nacrtu zaključaka nije preciziran konačan datum, do odluke ostalih evropskih lidera na samitu u sredu.

Uoči samita, britanski parlament je velikom većinom glasova, 420 za i 110 protiv, podržao zahtev da se Bregizt odloži do 30. juna.