Evropska predstavnica na Kosovu: Status kandidata za EU treba zaslužiti

Konferencija na kojoj je predstavljena publikacija "Novi trenutak za proširenje Evropske unije - šta može dobiti Kosovo?"

I pored brojnih izazova Kosovo će do kraja ove godine aplicirati za status kadidata za članstvo u Evropskoj uniji, rekla je danas ministarka za evropske integracije u Vladi Kosova Durata Hodža. S druge strane predstavnica Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova poručila je da status kandidata treba zaslužiti i da za Kosovo poseban problem predstavlja to što u Evropskoj uniji postoje zemlje koje ga nisu priznale.

Ministarka za evropske integracije Durata Hodža ocenila je Strategiju proširenja EU pozitivnom prekretnicom za budućnost svih zemalja Zapadnog Balkana. Ona je kazala da strategiju treba posmatrati pozitivno posebno zbog toga što je put integracionog procesa Kosova ka Evropskoj uniji odvojen od procesa integracije Srbije.

"Pitanje odnosa između Kosova i Srbije je prednost. Budući da strategija kaže da neće uvoziti probleme, to je jasna poruka da treba da se nastavi dijalog sa konkretnim ciljem i da neće doći do članstva u EU bez postojanja održivog rešenja kososvskog pitanja. Za nas je veoma jasno šta znači poslednji cilj dijaloga. Za nas rezultat dijaloga treba da bude recipročno priznanje od dve strane - države Republike Srbije i Republike Kosovo”, rekla je Hodža.

Ministarka Hodža je kazala da će Kosovo krajem ove godine aplicirati za status kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji.

S druge strane Specijalna predstavnica Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova rekla je da Kosovo može da podnese zahtev za status kandidata, ali da proces proširenja ostaje zasnovan na zaslugama.

"Ostaje još mnogo toga da se uradi. Ubedljive reforme se i dalje traže u ključnim oblastima. Potrebno je veće zalaganje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, sudstvo koje je nezavisno, javna uprava koja je efikasnija i to su tri oblasti koje su najveća briga za nas i mi tome posvećujemo veliki značaj. Kosovo naravno može da aplicira za status kandidata, ali znate veoma dobro da se u Lisabonskom sporazumu kaže da država može da aplicira. Dakle plašim se da ćete apliciranjem rizikovati da će države koje nisu priznale Kosovo odbiti da prihvate tu aplikaciju, jer za države koje nisu priznale Kosvo ono još uvek nije država”, kazala je Apostolova.

Međutim ministarka za evropske integracije u Vladi Kosova kaže je optimista po pitanju kandidature i da će Kosovo aplicirati tako što će, kako je rekla, ostvariti rezultate i pokazati posvećenost u sprovođenju reformi.

"Takođe imamo primere da kada je Vlada Kosova ranije pominjala početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i tada je postojala reakcija kao danas kad pominjemo status kandidata. Dakle, svi pa i naši prijatelji su nam govorili nemojte ni da pomišljate tako nešto, to nećete dobiti jer imamo pet država koje nisu priznale Kosovo. Međutim već dve godine je prošlo kako je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu, tako da ako dokažemo da smo neumoljivi u procesu evropskih integracija, da ćemo izaći na kraj sa time. Dakle, ima izazova i to ne treba da ignorišemo, ali ako mi uspemo da sprovedemo reforme i ostvarimo rezultate verujem da će i poruke biti mnogo pozitivnije iz institucija EU”, rekla je Durata Hodža.

Na konferenciji je predstavljena i publikacija "Novi trenutak za proširenje Evropske unije - šta može dobiti Kosovo?" koju su uz podršku Kosovske fondacije za otvoreno društvo izradili Đerahina Tuhina i Augustin Paljokaj novinari koji za kosovske medija izveštavaju iz Brisela.

U publikaciji su navedeni problemi sa kojima se Kosovo suočava na svom putu ka evrointegracijama koji se odnose na vladavinu prava, obrazovanje, zaštitu životne sredine, nezaposlenost kao i pitanje odnosa sa Srbijom.