Izgubljen kontakt sa "Skjaparelijem" minut pre sletanja na Mars

  • Ričard Grin

Svemirska letelica Skjapareli uspešno je stigla do Marsa, međutim Evropska svemirska agencija je na konferenciji za novinare saopštila da je robot prestao da šalje signal 50-ak sekundi pred spuštanje na planetu. Evropska svemirska agencija je na tviteru najavila da bi do kontakta moglo da dođe kasnije danas.

Svemirski istraživački robot Evropske svemirske agencije, Skjapareli ušao je u atmosferu Marsa u sredu, međutim za sada nema podataka da li se letelica uspešno prizemljila.

“Signal je stizao tokom sletanja ali je u jednom momentu nestao, što mislimo da se dogodilo pred prizemljenje. Za sada ne možemo da izvučemo zaključak, jer je to moglo da se dogodi iz mnogo razloga – treba nam više informacija. Jasno je da su ovo dobri znaci, ali treba nam još informacija”.

Skjapareli se pre nekoliko dana odvojio od orbitera i krenuo da se spušta na Crvenu planet brzinom od 21 hiljadu kilometara na sat, što stručnjaci zovu “šest minuta pakla”. Težak je 577 kilograma i testira tehnologije za kontrolisano spuštanje kroz atmosferu i meki kontakt sa površinom Marsa u cilju spuštanja novog rovera čija misija je planirana za 2020. godinu.