U Austriji na opštim izborima pobeda krajnje desnice, odnos prema migrantima na raskrsnici

Čelnik Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl proslavlja pobedu na opštim izborima nakon saopštavanja projkecije rezultata izbora u Beču, Austrija, 29. septembra 2024.

Na izletu sa prijateljima u parku posle molitve u bečkoj džamiji, Saima Arab, 20-godišnja pedikerka poreklom iz Avganistana, zahvalna je za svoje slobode u Austriji.

"Nikada ne bismo mogli ovo da radimo u Avganistanu, nikada ne kuvamo, izlazimo, samo ovako sedimo u javnosti", rekla je Arab, koja je u Austriju došla 2017. "Tamo je dom kao zatvor."

Mnogi Austrijanci su, međutim, zabrinuti zbog sposobnosti svoje zemlje da integriše migrante, posebno muslimane, a njihova želja za strožim zakonima o imigraciji bila je ključno pitanje na izborima u nedelju koji su prvi put odneli pobedu krajnje desničarskoj Slobodarska partija Austrije (FPO).

I FPO i drugoplasirana vladajuća konzervativna Austrijska narodna partija (OVP) obećali su da će pooštriti zakone o azilu i suzbiti ilegalnu imigraciju.

Ne propustite: Nemačka ekstremna desnica ostvarila istorijsku pobedu na istoku zemlje

Pobeda FPO je doprinela zabrinutosti kritičara u vezi sa usponom krajnje desnice u Evropi nakon što su u poslednjih nekoliko meseci izborne pobede izvojevali Alternative za Nemačku (AfD) i Nacionalno okupljanje u Francuskoj.

"Kako god da izgleda vlada nakon izbora, siguran sam da će raditi na pooštravanju zakona o azilu i imigraciji", rekao je pre glasanja profesor Valter Obvekser, savetnik vlade za zakon o migracijama.

Arab, koja je takođe govorila za Rojters pre izbora, rekla je da ne voli da priča o politici, ali da se nada da će i ona jednog dana glasati u Austriji.

Broj ljudi u Austriji koji su rođeni u inostranstvu, ili su im roditelji rođeni u inostranstvu, povećan je za više od jedne trećine između 2015. i prošle godine i oni sada čine oko 27 odsto od oko devet miliona stanovnika.

Zajedno, FPO i OVP osvojili su preko 55 odsto glasova i jedna od te dve stranke gotovo će sigurno predvoditi sledeću vladu, podstičući očekivanja da će Austrija, poput susedne Nemačke i Mađarske i Francuske, usvojiti stroža pravila.

Istraživanja javnog mnjenja su pokazala da su imigracija i inflacija ključne brige birača. Tolika je zabrinutost da Austrija prima migrante brže nego što može da ih integriše da čak i neki Austrijanci muslimanskog porekla osećaju da je Austrija opterećena.

"Pitam se da li je sistem blizu kolapsa", rekao je Mehmet Ozaj, pristalica austrijske FPO rođen u Turskoj, tvrdeći da je previše tražilaca azila koji ne doprinose državnoj kasi.

Otkazan koncert Tejlor Svift

FPO je kombinovao svoje teške govore o imigraciji sa kritikom islama.

Pitanje je zauzelo centar pažnje prošlog meseca kada je policija uhapsila tinejdžera severnomakedonskih korena pod sumnjom da je organizovao neuspeli napad inspirisan Islamskom državom na koncert Tejlor Svift u Beču.

Pokrećući slogan kampanje "Tvrđava Austrija", FPO je promovisao "reemigraciju", uključujući vraćanje tražilaca azila u njihove zemlje porekla, posebno ako ne uspeju da se integrišu, kao i ograničavanje prava na azil.

Ne propustite: Uhapšen i treći osumnjičeni za planirane napade na koncerte Tejlor Svit u Beču

To je uznemirilo neke koji smatraju da stranka, koja je u kampanji izbacila neke od svojih polarizirajućih slogana, demonizuje strance.

FPO, koji nije odgovorio na zahtev za komentar, to demantuje. U njemu se kaže da su tražioci azila trošenje državnih resursa i skreće pažnju na zločine koje neki od njih počine.

"FPO rutinski govori o izbeglicama i tražiocima azila kao o silovateljima, lopovima i dilerima droge", rekao je Hedi, socijalni radnik i državljanin Austrije koja je stigao kao izbeglica iz Avganistana. Odbio je da navede svoje prezime.

"Nešto vrlo slično dogodilo se Jevrejima u Beču pre Drugog svetskog rata", rekao je on i dodao da će FPO, koja želi da zabrani "politički islam", ohrabriti ksenofobe.

FPO, čiji je prvi vođa bio bivši nacistički poslanik, nastojala je da se distancira od svoje prošlosti, a 2019. godine pomogla je u donošenju zakona koji omogućava stranim potomcima austrijskih žrtava nacionalsocijalizma da steknu austrijsko državljanstvo.

Ne propustite: Smiruje se bura nakon izjave austrijskog vicekancelara da je Kosovo deo Srbije

Ovog meseca lider FPO Herbert Kikl nazvao je Adolfa Hitlera "najvećim masovnim ubicom u istoriji čovečanstva", pošto je u televizijskoj debati oštro osudio nasleđe nacističkog diktatora.

Ipak, Alon Išaj, šef Austrijskog udruženja jevrejskih studenata, rekao je da vidi neke paralele između napada na Jevreje u ranoj nacističkoj eri i sadašnjeg odnosa prema muslimanima.

"Postoje retoričke sličnosti kada govorite o deportaciji, kada govorite o oduzimanju državljanstva ljudima", rekao je on, takođe govoreći pred izbore u nedelju.

Pobornik FPO Ozaj se nije složio, rekavši da su muslimani poput njega slobodni da rade šta žele u Austriji.

"Ako bi bilo svakodnevnih napada birača FPO, razumeo bih strah da bi stvari postale još ekstremnije ako Kikl dođe na vlast", rekao je on. "Ali to nije tako. To je samo strah koji izazivaju druge strane".