Faktor plus istraživanje: Vučićeva lista prva - 40,4 posto

Arhiva - Predsednik Srbije i predsednik SNS-a Aleksandar Vučić

Kada bi u nedelju bili održani izbori u Beogradu, lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd", ubedljivo bi pobedila sa 40,4 posto glasova, lista Dragana Đilasa bi bila druga sa 16,6 posto, dok bi treća bila lista grupe građana Aleksandra Šapića sa 11, 1 odsto glasova birača, poslednji su rezultati Faktora plus.

Prema istraživanju agencije, koje prenose mediji u Srbiji, slede lista DS-NS-SDS Dragana Šutanovca sa 7,2 posto, SPS-JS 6,6 posto, lista Dveri i Dosta je bilo sa dva posto, dok ostale liste ne bi prešle cenzus.

Lista "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" je dominantna, među opozicionim listama za beogradske izbore izdvojila se ona koju vodi Dragan Ðilas, dok Aleksandar Šapić "gubi dah", rekao je direktor agencije Faktor Plus Vladimir Pejić u intervjuu za agenciju Tanjug.

Istraživanje je sprovedeno telefonski od 23. do 29. januara, a kako su se izjasnili anketirani na izbore bi izašlo 49 posto, 31 odsto ne bi izašlo na birališta, dok 20 odsto ne zna ili nema stav.

Pejić je objasnio da nema velikih promena u odnosu na pre mesec dana i tadašnje istraživanje javnog mnjenja i da je SNS i dalje dominantna sa jedinom dilemom koliki će rezultat ostvariti.

Na pitanje koga bi podržali da se u nedelju održavaju parlamentarni izbori, SNS je dobio većinu - 53,1 posto, a iza njih su SPS sa 10 posto i DS sa 6,9 odsto, i to su jedine stranke koje bi prešle cenzus.

"Sa druge strane, lista koju predvodi Dragan Ðilas polako se izdvaja u odnosu na druge opozicione liste i usled toga može doći do pozicioniranja ostalih opozicionih kandidata i tu mislim na DS i Šapića. jer teško je usled male medijske prisutnosti i nedostatka stranačke infrastrukture održati korak sa daleko snažnijim pa i bogatijim partijama koje konkurišu," rekao je Pejić.

On je ocenio da kampanja možda nije tako jakog inteziteta kao što se očekuje ali i upozorio da nas očekuje finale od mesec dana gde može mnogo toga da se kaže i pogreši, "a malo toga da se uradi".

Prema njegovim rečima, politička scena u Srbiji je polarizovana i da situacija traje već nekoliko godina da je sa jedne strane SNS sa svojim koalicionim partnerima koju simbolizuje Aleksandar Vučić i sa druge strane oni koji su protiv Vučića "i koji vrlo često nemaju mnogo toga zajedničkog i ne vezuje ih ništa osim borba protiv aktuelne vlasti".

Kada je Srbija u pitanju, tu je Vučić neprikosnoven i nije bilo neke veće neizvesnosti kada su se održavali izbori, ali da je sa druge strane Beograd uvek "specifičan" i da je to i sada tako, kaže direktor Faktor plusa.

Pejić smatra da će ovog puta biti više dilema da li će SNS moći sama da formira većinu u Gradskoj skupštini ili će morati da potraži pomoć svog koalicionog partnera SPS-a i da je ta koalicija dosta izvesna.

"Tako da opoziciji ostaje da udružena pokuša da osvoji što veći broj odbornika, ali, sudeći po istaživanju javnog mnjenja, teško da će moći da bude ta koja će dati gradonačelnika" ocenio je Pejić.

Što se tiče opozicije i ocene njihovih aktivnosti i uticaja koje imaju na građane predizbornom kapmanjom, Pejić kaže da "u opoziciji traje pozicioniranje".

On je ocenio da postoji mešavina tema koje su od svakodnevnog značaja za Beograđane i kojima opozicija pokušava da osvoji određeni broj glasova, ali da se, umesto ocenjivanja takvih tema, stvorila atmosfera da je reč o izborima koji imaju mnogo veći značaj.

"Imamo kontradiktornosti, gde se sa lokalne politike brzo prebacujemo na politiku visokog ranga," rekao je Pejić koji smatra da opoziciji nedostaje osim ideje šta i kako činiti, i određena hrabrost.

On primećuje da opoziciji nedostaje hrabrosti da se govori o tome šta treba činiti sa Kosovom i Metohijom, MMF-om, kako se postaviti prema SAD, Rusiji, da li nastaviti evropski put Srbije ili ne.

Sve su to teme koje bi morale da budu prisutne, s obzirom da se aludira na "rušenje" aktuelne vlasti, naravno, izborima, a ocenjuje da opozicija to i ne krije.

"Beogradski izbori po njihovom mišljenju i nadanju trebalo bi da budu, u slučaju dobrog rezultata, uvod za neke nove izbore na republičkom nivou koji bi za krajnji cilj imali svrgavanje Vučića i SNS-a sa vlasti. Da bi to uspeli oni moraju da se bave i tim krupnim temama, a mislim da im nedostaje hrabrosti i ideje po tom pitanju, što je s jedne strane logično jer su to teške teme, a s druge strane bez stava o svemu tome teško da mogu da postignu neki veći ishod," navodi direktor agencije.