Fauči odlazi s položaja u vladi, ali ne i u penziju

ARHIVA - Doktor Entoni Fauči svedoči u Kongresu (Foto: AP/Jacquelyn Martin)

Vodeći američki epidemiolog doktor Entoni Fauči, dugogodišnji direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti (NIAID)i glavni zdravstveni savetnik predsednika Džoa Bajdena, odlazi s položaja u decembru posle više od 50 godina vladine službe.

"Iako odlazim s trenutnih položaja, ne penzionišem se. Nakon više od 50 godina vladine službe, planiram da se angažujem u narednoj fazi svoje karijere, dok još imam toliko energije i strasti za posao kojim se bavim", poručio je 81-godišnji Fauči.

Fauči je prošlog meseca rekao agenciji Rojters da planira da se penzioniše do kraja prvog mandata predsednika Bajdena, ali da bi to moglo da se dogodi i mnogo ranije.

Fauči je bio direktor NIAID-a od 1984. godine, a 2020. godine je postao lice napora američke vlade da suzbije pandemiju kovida 19. Često je bio u medijima i na konferencijama za novinare sa zvaničnicima Bele kuće, uključujući i tadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

Ne propustite: Fauči brani obaveznu vakcinaciju protiv koronavirusa

Međutim, kako se pandemija pogoršavala, izgubio je podršku Trampa i njegovih zvaničnika nakon što su njegovi pozivi da se nastavi sa merama predostrožnosti bili suprostavljeni želji bivšeg predsednika da se život što pre vrati u normalu, ali i njegovim promovisanjem lekova za virus koji nisu bili testirani, podseća AP.

Trampova administracija ga je zatim marginalizovala, a bio je sve više isključen i iz donošenja važnih odluka o federalnom odgovoru na pandemiju. Međutim, nastavio je da daje intervjue i zalaže se za držanje fizičke distance i nošenje maski pre nego što su odobrene vakcine.

Takođe je bio meta političkih napada i pretnji smrću, zbog čega mu je dodeljeno obezbeđenje. Za Rojters je u ponedeljak rekao da nikada nije razmatrao da podnese ostavku zbog pretnji.

"Ne sviđa mi se to što moram da imam oružane federalne agente. To nije dobar osećaj. To je realnost. I morate da se suočite sa realnošću", poručio je američki ekspert i dodao da je činjenica da "trenutno živimo u veoma podeljenom društvu".

Kada je Bajden pobedio na izborima, zatražio je od Faučija da ostane u administraciji, na višem položaju.

Američki predsednik pozdravio je Faučija u saopštenju, porukom:

"Bez obzira na to da li ste ga lično upoznali, svojim radom je dotakao živote svih Amerikanaca. Najdublje mu se zahvaljujem na javnoj službi. SAD su snažnije, izdržljivije i zdravije zbog njega".

Republikanski senator Rend Pol, koji se često sukobljavao sa Faučijem u Kongresu, rekao je u ponedeljak da će on biti pod istragom ako republikanci preuzmu kontrolu nad Predstavničkim domom ili Senatom.

Entoni Fauči je bio u vladi za vreme mandata sedam američkih predsednika, počevši od Ronalda Regana. Tokom višedecenijske karijere bio je i jedan od lidera odgovora federalne vlade na HIV i sidu i druge zarazne bolesti, među kojima su ebola i zika.