Fed ne podiže kamatne stope

  • Mil Arsega

Zgrada Upravnog odbora američkih federalnih rezervi (arhivski snimak)

Federalne rezerve se očigledno ne žure da podignu kamatne stope. Medjutim, imajući u vidu mandat federalnih rezervi, to jest da obezbede maksimalnu zaposlenosti i stabilne cene, jedan od vodećih ekonomskih analitičara, Greg Mekbrajd iz finansijske firme „Bankrate.com“, kaže da ti izgovori nisu opravdanje:

„Stopa nezaposlenosti je 5 odsto, vidimo da se broj radnih mesta povećava, inflacija se približila nivou od 2 odsto, a prema nekim procenama, osnovna stopa inflacije je već premašila 2 odsto. Prema tome, osnovni ciljevi Federalnih rezervi su ostvareni, ali oni ipak oklevaju.“

Medjutim, drugi smatraju da ima razloga za oprez. Jedan je nestabilnost na tržištima u proteklom periodu, a drugi - da su pokazatelji industrijskog sektora i poverenje potrošača niži od željenih.

Prema nedavnoj anketi Nacionalnog udruženja poslovnih ekonomista većina eksperata slaže se sa sporijim pristupom federalnih rezervi. Evo šta o tome kaže glavni ekonomista Udruženja, Ken Simonson:

Kao i uvek ekonomisti imaju različita mišljena, ali u celini mislim da oni odobravaju tempo kojim idu Federalne rezerve.“

Medjutim, Mekbrajd smatra da je američka ekonomija zdravija nego što cifre pokazuju i da je sada vreme da se kamatne stope dalje podignu kako bi centralna banka imala više manevarskog prostora za intervenciju kada ekonomija ponovo zastane:

„Jedini provereni način da se stimuliše usporena ekonomija je da se smanje kamatne stope, a u ovom trenutku Federalne rezerve nemaju tu opciju. One bi morale da idu na negativne kamatne stope ili takozvano kvantitativno ublažavanje, to jest da štampaju novac ili kupuju više obveznica, a te mere se nisu pokazale naročito efikasnim.“

Ekonomisti veruju da će Federalne rezerve ipak podići kamatne stope još dva puta ove godine i da će prva odluka o tome biti doneta u junu.