EU: Omogućiti glasanje Srbima na Kosovu

  • Elvir Bucalo

Evropski komesar za proširenje, Štefan File (arhiva)

Lokalni izbori u Srbiji ne treba da budu održani na teritoriji Kosova, ponovio je svoj stav evropski komesar za proširenje, Štefan File, ali i dodao da oni Srbi na Kosovu koji imaju pravo da glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima, treba da budu u mogućnosti da to pravo i iskoriste.

Srpski izbori na kosovskoj teritoriji ne, ali da za mogućnost Srbima na Kosovu koji imaju pravo da glasaju, da to pravo i iskoriste, poručio je danas evropski komesar za proširenje, Štefan File učestvujući na tribini o regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu, održanoj u Briselu.

"I u Prištini i u Beogradu razumiju da je OEBS organizacija koja bi to trebala i omogućiti. U posljednjih nekoliko dana su vodjeni i veoma intenzivni pregovori o tome. Prema onome što ja znam, pregovori o pojedinim pitanjima još uvijek traju, dok je postignut generalni sporazum o modalitetima. Vrijeme nam ističe jer će se izbori održati za par dana. Rok za sporazum je pomjeren više puta i nadam se da će sporazum uskoro biti formalno postignut, jer je to jedini način da se postigne bezbjednost, ne samo za pripadnike OEBS-a, već i za sve uključene u to", rekao je File.

Kada je riječ o regionalnoj saradnji, danas je naglašeno da se sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova, koji je ranije postignut u Briselu, nikako ili veoma teško sprovodi u djelo i to zbog njegovog različitog tumačenja u Beogradu i Prištini.

"Vlada u Beogradu je usvojila veoma čvrste instrukcije, koje traže da delegacija Srbije napusti ili odbije učešće na bilo kojem sastanku gdje natpis Kosova nema vidljivo istaknutu zvjezdicu i pojašnjenje uz nju. To je sada stvorilo različite pristupe različitih organizacija u regionu u smislu nivoa učestovanja, duha i rezultata svih inicijativa i radnih grupa u regionu. Iskreno, ne znam kako ćemo organizovati svoj godišnji skup u Beogradu, jer Srbija je sada predsjedavajuća Savjeta za regionalnu saradnju", poručio je generalni sekretar saveta za regionalnu saradnju, Hido Bišćević.

Evropski komesar za proširenje, Štefan File je na to prokomentarisao:

"Veoma žalim zbog poteškoća koje su se pojavile tokom sprovodjenja u djelo ovog sporazuma. Želim da podsjetim da sporazum mora biti primjenjen u skladu sa principima i duhom regionalne saradnje. Da bi ta saradnja donijela rezultate, ona mora uključiti i predstavljati sve ljude; mora biti efikasna. Zato pozivam obje strane da budu pragmatične, a ne dogmatske."

File je tom prilikom naglasio da su očekivanja Brisela od skorih izbora u Srbiji jasna - ovdje se nadaju da će novi izabrani lideri biti otvoreniji prrema regionalnoj saradnji i spremni da ispunjavaju evropsku agendu.