Fridom haus: Tramp pretnja za američku demokratiju

  • Sindi Sejn

Predsednik SAD Donald Tramp govori o stanju nacije u Kongresu, 5. februar 2019.

Nevladina organizacija “Fridom haus” saopštila je da predsjednik Donald Tramp napada ključne američke institucije i demokratske principe, uključujući slobodu medija, nezavisnost pravosuđa, borbu protiv korupcije i legitimnost izbora. Prema ocjeni Fridom hausa, američka demokratija je i dalje snažna, ali se suočava sa prijetnjom koja bi mogla da ugrozi njen opstanak.

Fridom haus je u redovnom izveštaju upozorio da je demokratija ugrožena širom svijeta i izdvojio Sjedinjene Države kao jedan od glavnih povoda za zabrinutost. Američka demokratija je, prema ocjeni organizacije, na istom nivou kao i grčka, hrvatska i mongolska, a daleko ispod nemačke, francuske i britanske. Sara Repući iz Fridom hausa kaže da su napadnute ključne američke institucije.

“Najviše smo zabrinuti zbog napada na pravosuđe, demonizacije medija, korupcije, sukoba interesa i napada na legitimitet naših izbora”.

Bijela kuća odbila je da za Glas Amerike komentariše optužbe. Predsjednik Tramp je više puta optužio medije za nepošteno izveštavanje i lično napadao određene novinare, među kojima je i Džim Akosta iz CNN-a.

“CNN bi trebalo da se srami što vi radite za njih, Vi ste nevaspitana i užasna osoba i ne bi trebalo da radite za CNN”.

Predsednik SAD često kritkuje američke medije

Pojedini eksperti smatraju da su Sjedinjene Države naročito ranjive, zato što su mnoge demokratske tradicije zasnovane na principima, a ne zakonima.

“Mi smo veoma neuobičajeni. Mnoge zemlje su prestale da budu demokratske tokom Drugog svjetskog rata, ali su ponovo izgradile demokratiju zahvaljujući snažnim, modernim ustavima kojima je zabranjeno miješanje izvršne vlasti i druge stvari, kojih i nema u našem ustavu. Zbog toga u velikom dijelu zavisimo od principa, koji su godinama pod pritiskom”, smatra Rejčel Klajnfeld iz Karnegijeve zadužbije za međunarodni mir.

Sjedinjene Države su tradicionalne bile uzor drugim državama, a i dalje imaju veliki uticaj, smatra Repući.

“Druge zemlje prate šta se događa u Sjedinjenim Državama i ugledaju se na ponašanje naših lidera. Zbog predsjednikovih čestih pohvala na račun nekih od najgorih svjetskih diktatora, stiče se utisak da on ne vjeruje u važnost demokratije”.

Sagovornice Glasa Amerike vjeruju da su američke demokratske institucije snažne i otporne, ali apeluju na članove Kongresa i građane da ih brane i da njihov opstanak ne uzimaju zdravo za gotovo.